Öppningsdagen närmar sig – rustik känsla kombineras med modernt grepp på Runo Hotel

– Vi har lovat att vi öppnar i maj 2021 och det håller vi fast vid. Den 31 maj slår vi upp dörrarna till Runo Hotel Porvoo, säger Arttu Hirvonen. Innanför Valtimohusets tjocka stenväggar pågår finslipningen av hotellet för fullt.

Hotelldelägarna Joakim Seeberg t.v. och Arttu Hirvonen beundrar de restaurerade fönstren i ett av rummen. Den här sviten har balkong med hisnande utsikt över Gamla stan.
Utsikten från hotellet mot Gamla stan är magnifik.

Dörren ledde tidigare till Borgå landskommuns bibliotek, till stadens turistbyrå och till olika affärer. När vi skriver sista maj 2021 är det här som man går in till Runo Hotel Porvoos kombinerade bar, restaurang, lounge och vardagsrum.

Sofforna, sittgrupperna, båsen och borden är ännu inte på plats, men tanken är att byggnadens sydhörna – eller egentligen hela bottenplanet – inte bara ska serva hotellgästerna utan också fresta Borgåbor och turister att titta in och trivas.

Sitta utanför på hotellets uteservering går förstås också; den smyger sig runt hotellhörnet i samma takt som solen tills det kvällas och man hellre umgås inomhus.

Vi har lovat att vi öppnar i maj 2021 och det håller vi fast vid.

– Bardisken sattes på plats i dag, den är helt och hållet tillverkad i travertin. Visst är det snyggt? säger hotelldelägaren Joakim Seeberg om det vackert ornamenterade, klassiska kalkstensmaterialet som bland annat återfinns i flera antika sevärdheter i Rom.

Modern lantromantik

Nyansen är diskret, gråmelerad med en dragning mot brunt, och den går helt i linje med den rustika färgskala som kännetecknar hela hotellet.

Trappuppgångarna är ursprungliga och hör till de delar av hotellbyggnaden som restaureras.
Hotellets köksmästare kommer att baka husets bröd i den vedeldade bakugnen. Runobakelsen hör också till specialarna.

Bleka ljusbruna stenplattor täcker golvet på nedre våningen, brunskiftande heltäckande mattor dämpar ljudet i rumskorridorerna och breda ekbrädor i rummen förstärker den lantromantiska känslan medan trappuppgångarna har kvar den ursprungliga grå- och svartspräckliga granitlook som då huset byggdes 1912.

I den mellersta delen av bottenplanet, mot gårdssidan till, ligger hotellköket där köksmästaren trollar fram delikatesser för öppen ridå. Gästerna ska också kunna beställa frukostomeletten direkt av kocken och samtidigt passa på att smaka på hotellets eget bröd, gräddat i den vedeldade bakugnen.

Vem som håller i trådarna för Runo Hotels kulinariska koncept vill man ännu inte avslöja, och samma gäller också för barmästaren – den karamellen vecklas upp först i samband med öppningen.

Värdig mottagande

– Vi håller på med resten av rekryteringarna. I det här skedet har vi också anställt värdarna och värdinnorna som tar emot gästerna när de anländer. De ska kännas som vänner när de visar gästerna rummen, säger hotelldelägaren Arttu Hirvonen och tillägger att ett modernt tänk genomsyrar hela hotelldriften.

Arttu Hirvonen är en av total sju delägare i Runo Hotel Porvoo som öppnar i det så kallade Valtimohuset den 31 maj.

Någon receptionsdisk finns inte, bara ett litet bord där eventuella praktikaliteter kan avhandlas vid behov.

– Det går smidigt att checka in online via vår webbplats, det finns helt enkelt inte behov av en lång disk i lobbyn, säger han.

Nytänk handlar det också hotellkorridorernas bortre ändor. Där kan till exempel en barnfamilj boka de två sista rummen som har en dörr mellan sig, och att storrummet som bildas kan avskärmas med en extra dörr mot korridoren.

– Gästerna slipper ljud från korridoren och inga barn är på vift i korridoren. Extrasängar är sällan några höjdare, så vi vill erbjuda ett tryggt och bekvämt alternativ, säger Joakim Seeberg.

Det är detaljerna som skapar den vilsamma känslan på Runo Hotel Porvoo.
Halvpanel och husets gamla spegeldörrar som restaurerats sitter helrätt i mixen av nytt och gammalt, något som präglar hela hotellet.

Lokalt kunnande

Omtanken om den unika, gamla fastigheten har gått som en röd tråd genom hela byggprocessen, må så vara att byggnaden inledningsvis strippades så att säga in på bara skelettet.

Planeringen för det nya gjordes med minutiös precision, med huskroppen som utgångspunkt, och sedan sommaren har byggarbetarna jobbat för högtryck med att skapa byggnadens 2020-talshistoria. Lokala BCM-rakenne på Vessö har till exempel haft över trettio personer ständigt kopplade till hotellprojektet.

Grovjobbet med elektricitet, rör och luftkonditionering är klart, och samma gäller även färdiga ytor så gott som överallt i hotellbyggnaden. Det är halvpanel i gammaldags andra, stilrena armaturer och specialdesignade möbler som gäller.

Den ljusa färgskalan går igen i hotellets inredning, som här i klädskåpen som finns i alla rum. På bilden ses frukten av lokalt snickarkunnande.

Borgåbördiga formgivaren Teppo Lakaniemi har till exempel utformat nattygsborden och väskställena som finns i Runo Hotels samtliga 56 rum. Skåpen är igen snickeriarbeten som Borgåbaserade Puusepänliike Haapatalo byggt.

Gammalt och nytt

Somt i hotellet är förstås gammalt.

– Vi har bevarat allt som går att bevara. En stor del av de gamla spegeldörrarna och fönstren har restaurerats, säger Arttu Hirvonen.

Speciellt fönstren har varit ett jättejobb; karmarna har målats om och de gamla rutorna har fogats in igen med nytt kitt.

Vi har bevarat allt som går att bevara.
Här kan spa-avdelningens gäster svalka sig efter bastun, och förutsatt att lovprocessen går smidigt så ska vindsväggen till vänster rivas och öppna upp för hisnande vyer över Gamla stan.
– Det största jobbet är redan gjort, det göms bakom de färdiga ytorna, säger Arttu Hirvonen. Här en titt på spa-avdelningen som ligger på tredje våningen.
Handduksställningarna konstrueras med störar, det förstärker den rustika känslan som präglar Runo Hotel Porvoo.

I bottenvåningen har hotellaktörerna däremot gått in för nya fönster. Tjocka karmar i ek och glas med god isoleringsförmåga stänger effektivt ute trafikbrus, vinterkyla och solgass.

Behaglig inomhustemperatur är viktigt och tack vare effektiv luftkonditioneringsapparatur och annan teknisk utrustning – som placerats uppe på husets vind – kan hotellgästerna snabbt justera önskat gradtal på sina rum.

– Ventilationen fungerar med luft, det går snabbt att blåsa in kall eller varm luft i rummet, säger Arttu Hirvonen.

På paradplats

Läget i Gamla stan i Borgå ger hotellgästerna garanterat fin utsikt. Bokar man någon av sviterna med balkong kan man sitta och dricka morgonkaffe och se ut över de många olika takformationerna som sticker upp i gränderna mellan hotellet och gamla rådhuset.

Avkoppling bjuds det också på tredje våningen där spa- och bastuavdelningen placerats. Förutsatt att hotellägarnas ansökan om en ändring i detaljplanen godkänns, så vankas de utsikt också här: Då ryker en bit vägg och tak på vinden och ger blicken fri lejd över stadens äldsta delar.

Runo Hotel Porvoo

56

rum fördelade på två våningar. Den tredje och översta våningen är reserverad för hotellet spa- och bastuavdelning.

25–32

kvadratmeter stora är Runo-sviterna som finns i versionerna hörnrum, med balkong eller med öppen spis. De övriga rummen är i storlek large, medium och small vilket korrelerar med kvadratmetrarna 20–25, 15–19 respektive 13–14 kvadrat. Rumshöjden är närmare 3 meter i alla rum.

50

byggarbetare på en och samma gång har som mest jobbat med hotellbygget.

1 500

gamla fönsterrutor har restaurerats under arbetets gång.

31.5.2021

öppnar Runo Hotel Porvoo och är redo att ta emot de första gästerna.

De första bokningarna tas emot från och med den 23 maj via www.runohotel.com. Då avslöjas också rumsprisen som ligger på gängse lokal nivå.

ANDRA LÄSER