Ny dirigent, ny repertoar – kören Primavera är på gång igen

Precis som för många andra körer satte coronapandemin käppar i hjulet för Primavera. Planerna på en körfest med vikingatema fick begravas. Men nu är kören på g igen.

Kören Primavera
Pausen på ett par år var tuff, berättar Tove Heinonen, ordförande för Primavera. Övningar via video var tungt, det blev mest teknikträning men det övriga gick på sparlåga. Ett par julkonserter lyckades kören genomföra, men inte i kyrkan som tidigare, och några konserter förverkligades med inbandningar på Youtube.
– Under den här tiden har vi bytt både repertoar och dirigent, till och med tre gånger. Innan coronan slog till planerade vi att arrangera en vikingafest. Vi skulle åka till Danmark för att göra studiebesök i museer, leta fram musik som spelades och sjöngs under vikingatiden och mycket mera. Men allt det blev stannade upp på grund av coronan och bytet av dirigent.
Damkören Primavera har verkat inom Borgå medborgarinstitut sedan 1995. I dagens läge är det 17 sångglada damer som träffas på måndagar för att sjunga tillsammans under ledning av Vera Tollander, som varit körens dirigent sedan i höstas.
– Under våren har vi deltagit i två välgörenhetskonserter till förmån för Ukraina, en i Borgå och en i Lovisa. På repertoaren i vår har det funnits gamla favoriter: Gabriellas sång, Thank you for the music, Så skimrande var aldrig havet, Så länge jag lever och Irish Blessing.
I samband med att Vera Tollander tog över som dirigent har kören plockat fram gamla favoriter ur klassiska körsångsskatten, men också modernt, pop och visor kommer att finnas på höstens repertoar.
– Nu känns det jätteroligt att komma i gång. Vi har startat på ny kula och vi ser alla förväntansfullt fram emot höstens övningar och konserter.Nu känns det jätteroligt att komma i gång. Vi har startat på ny kula och vi ser alla förväntansfullt fram emot höstens övningar och konserter.

Östnylands körsatsning

Östnyland slår ett slag för körsången i regionen.
Vi vill vi ge körerna en chans att profilera sig och samtidigt locka nya sångare.
Kören får beskriva sin kör, berätta var man finns och vilka sånger man just nu repeterar. Vi vill också ha en bild och en liten videosnutt.
Vill du att din kör deltar? Skicka ett mejl till redaktion@ostnyland.fi.
Primavera har för närvarande cirka fyra sångare i varje stämma. Tove Heinonen säger att kören är ganska sårbar med så få sångare i varje stämma. Om någon är sjuk märks frånvaron i att den stämman ljuder svagare. Nya sångare är med andra ord välkomna.

Vilka krav ställer kören på nya sångare?

– Egentligen inga krav alls. Dirigenten gärna vill höra nya sångare sjunga, mest för att kolla vilken stämma personen passar för. Men glädjen att sjunga är det viktigaste.
I höst övar kören i Borgå folkakademis lokaler.
Om du är nyfiken och vill veta mer om Primavera kan du kontakta körens ordförande Tove Heinonen tel. 040 847 3054.
ANDRA LÄSER