Erika Englund: Mitt liv som katt – kiva men lätt att ersätta

Köpmannens sommar är lukrativ men vintern är mager. ”Tror jag vet hur en sommarkatt känner sig”, skriver dagens kolumnist.

07.04.2023 09:02 UPPDATERAD 13.04.2023 15:38
Den senaste snön, som föll i mängder och avbokade våren föll väldigt olämpligt. För här i skärgården hade vi företagare redan börjat hoppas på att se lite distansare, fritidsboende och ja, sommargäster. Det kalla, blåsiga ogästvänliga vädret vi haft under våren och de höga elpriserna har tillsammans resulterat i färre besök och övernattningar på stugan. Samma trend bekräftar kollegerna runt om i kustområdet.
Vi öbor må vara hur kaxiga och självsäkra som helst, men faktum är att utomstående människor oberoende ovanstående kategori hämtar smöret på brödet för mig och många andra. Tack vare trogna ortsbor håller jag mig flytande vintern men så här inför påsk skulle det nog vara gott med lite pålägg också. Naturligtvis finns det många öbor som inte påverkas direkt ekonomiskt men den stora mängden deltidsboende gör det ändå lönsamt för många företag att verka och finnas kvar på ön. Och dessa företag nyttjas även av ortsborna.
Påsken 2020 kommer gå till historien som den bästa påsken försäljningsmässig i mannaminne. Över 90 beställningar på skärtorsdagen, hemkörningar och ihopplockade kassar till bekanta och obekanta runtom i södra Borgå, ja ända upp till Ebbo. Alla ville ut till påsk och den lilla bybutiken levererade då de stora kedjorna hostade och haltade med att få servicen att fungera. 

ANDRA LÄSER