Stina Ekblad gästar intima Pellinge Musikdagar

”Liten, men naggande god”. Så beskriver den konstnärliga ledaren för Pellinge Musikdagar, Monica Groop, det intima musikevenemanget som äger rum i den östnyländska skärgården och i Borgå.

Stina Ekblad är ett av huvudnamnen på Pellinge Musikdagar.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
02.08.2022 14:26
Det har blivit dags för den sjunde upplagan av Pellinge Musikdagar vars trumfkort är att bjuda på musikaliska upplevelser i en skärgårdsmiljö.
– Men för att också kunna bjuda på ett större evenemang för en mer talrik publik så äger avslutningskonserten rum i Borgå domkyrka på söndag. Annars så vill vi profilera oss som ett evenemang som bjuder på något för alla och envar, säger Monica Groop.
Ett av festivalens stora dragplåster är skådespelaren Stina Ekblad som medverkar med recitation i ett verk av  Lars-Erik Larsson på avslutningskonserten i Borgå domkyrka. Medverkar gör sopranen Helena Juntunen, barytonen Gabriel Suovanen, Hanna-Kaarina Heikinheimo på flöjt, Finländska kammarorkestern och Kammarkören Key ensemble under ledning av Jan Söderblom.
– Det är ett nationalromantiskt verk från 1940 som heter Förklädd gud. Texten är hämtad från Hjalmar Gullbergs diktsamling Kärlek i tjugonde seklet och utgår från myten om diktarguden Apollon som bekommer jorden förklädd till en flöjtspelande herde. Det är ett verk för kör, orkester och två solister. Det här sker efter konsertens paus. Innan det bjuds det på musik av Claude Debussy och hans verk Syrinx samt Igor Stravinskys Apollon musagète, säger Groop.

Pellinge Musikdagar

Pellinge Musikdagar äger rum mellan den 4 och 7.8. 
Konserter i Solhälla, Skärgårdshemmet, St. Olofs kapell och Borgå domkyrka.
Avslutningskonserten i Borgå domkyrka 7.8, kl.19. 
Medverkar gör bland andra Stina Ekblad, Emma Salokoski, Jarmo Saari, Emil Holmström & Kirill Kozlovski med flera.
Mer information på pellingemusikdagar.fi.
Pellinge Musikdagar har under tidigare år inte haft ett övergripande tema, men den här gången vill man fokusera på Norden, dels genom Lars-Erik Larsson, men också för att det gått 150 år sedan den svenska tonsättaren Hugo Alfvén föddes.
– Det blir en konsert på Pellinge med vackra nordiska romanser. Stina Ekblad medverkar när hon läser poesi av Eva-Stina Byggmästar och Edith Södergran.
Pellinge Musikdagar vill också bryta barriärer och under de senaste somrarna har man också haft program som är lite mer lättsamt. Emma Salokoski och Jarmo Saari inleder musikdagarna med visor från alla världens hörn.
– Vi är en liten, men naggande god festival och vi har fått mycket beröm av de som tidigare uppträtt på musikdagarna. Det är ett intimt evenemang där publiken och de som uppträde är nära varandra. Det är inte ett massevenemang och ska inte bli det heller i framtiden. Och det finns mycket annat att uppleva på Pellinge under musikdagarna, säger Groop.

ANDRA LÄSER