Borgå museum fick konstjulklapp – ställer ut vackert sampel

Borgå museum har fått en fin julklapp i förtid i form av en samling konstverk målade av konstnären Ragni Cawén. En del av tavlorna är utställda i Gamla rådhuset sida vid sida med ett urval Åke Hellman-verk, som konstnärens barn donerat till museet under de två senaste åren.

ÄTTLINGAR. Ragni Cawéns sonson Klaus Cawén och Åke Hellmans dotter Åsa Hellman framför två av tavlorna som ingår utställningen som pågår över nyår i Gamla rådhuset. Presenteras gör ett sampel ur de totalt 29 konstverk som konstnärsättlingarna donerat till Borgå museum.
ÖN
13.12.2019 13:51
Borgå museums konstsamling har utökats med tio verk av Ragni Cawén f. Holmberg (1891–1981) och nitton verk av Åke Hellman (1915–2017). Nu visas ett urval av konstverken i Gamla rådhusets stora sal, och när utställningen öppnades förra veckan fanns konstnärernas ättlingar på plats.
Ragni Cawéns sonson Klaus Cawén och Åke Hellmans dotter Åsa Hellman var med och presenterade utställningen för pressen, där två rätt olika målare med lokal koppling lyfts fram.
Helsingforsfödda konstnären Ragni Cawén tillbringade i årtionden sina somrar i Borgåtrakten, först i Illby och senare i maritima landskap i Sondby. Där inspirerades hon av skärgårdens natur och människor som hon tolkade på tavelduken i modernistisk stil – en inriktning som även hennes konstnärsmake Alvar Cawén omfattade.

Färgstarkt

I Ragni Cawéns måleri syns också influenser från kubismen och expressionismen och starka färger återkommer i flera av hennes motiv, till exempel i verk som I verkstaden och Midsommardans. Cawén skapade också mosaiker där hon mestadels använde strandstenar men även exempelvis bitar av marmor.
Merparten av de tio målningarna som konstnärens sonson Klaus Cawén donerat till Borgå museum finns med på utställningen.
Åke Hellmans verk fanns med också på fjolårets vinterutställning i Gamla rådhuset. Bland annat Luciatåg i Borgå II visades då, och är med också nu. Hellman är känd främst för sina stilleben och porträtt, och i museets samlingar finns till exempel konstnärens Självporträtt med röd kravatt II och porträttet på hans konstnärsfru, Sommarporträtt av Karin.

Bekanta vyer

I Hellmans figurativa målningar finns en klar strävan mot harmoni i såväl motiv som färg och form, vilket också träder fram i lokala vyer bland annat från Maren, från Tolkis och från Elantohuset.
Familjen Hellman bosatte sig i Borgå på 1950-talet. Konstnärens barn keramiker Åsa Hellman och arkitekt Karl Johan Hellman, har donerat nitton verk åt Borgå museum åren 2018–2019. Nu visas ett urval av dessa.
Det är fritt inträde till Gamla rådhuset fram till den 29 december. Museet är öppet ons-sö kl. 12–16, stängt ons-to 25–26.12, samt ons 1.1.2020.