Smäll i Sandhamn vid 16-tiden – krigstida bomb från Borgå oskadliggörs

Bomben hittades vid byggarbeten i Borgå – den sovjetiska typen bekant för bombröjarna.

Från sovjetiska flygbombningar under andra världskriget har många bomber hittats odetonerade. Borgåbomben var av bekant typ för försvarsmaktens bombröjare.

En krigstida sovjetisk flygbomb kan åstadkomma en rejäl smäll i Sandhamn-Degeröområdet vid 16-tiden i dag.

Det är Gardesjägarregementets pionjärer som oskadliggör en 50 kilos odetonerad bomb som hittades vid byggarbeten i Borgå i går. Enligt major Petteri Viitanen vid Gardesjägarna handlar det om en vanlig bombtyp som man har hittat många av i Finland.

– Vi sände ut vår bombröjarpatrull som bedömde att bomben inte var farlig att transportera, eftersom dess detonator var bruten. Annars hade vi varit tvungna att oskadliggöra bomben på platsen.

Polisen och militären inväntade därefter att trafiken lugnade ner sig på kvällen och bomben transporterades därefter under poliseskort till Sandhamn i Helsingfors. Där har man sänkt ner bomben i en grund grop på Sandhamns skjutområde och täckt över den med stora sandsäckar för att oskadliggöra den.

– Vi försöker först med deflagration, som är motsatsen till detonation. Vi skjuter med ett slags litet raketvapen ett hål i bomben som kan göra att sprängämnet i den bara brinner upp. Lyckas det inte lägger vi en sprängsats intill bomben så att den detonerar, säger Viitanen.

Försvarsmakten har informerat invånarna i Degeröområdet om den eventuella kraftiga smällen.

ANDRA LÄSER