Bättre med buller och arbetsplatser än tystnad och en tom hamn – NCC vill göra rekreationsberg till stenkross

Nästan en miljon kubikmeter berg och sten kan komma att krossas i närheten av Tolkis hamn om NCC får miljölov. Grannar och en del av invånarna protesterar mot buller och damm men många infödda Tolkisbor tycker att viktigare än lugn och ro är att byn kan förbli industriort också under de följande 150 åren.

Det här gänget tänker att de kan stå ut med buller och damm bara det skapas nya arbetsplatser på orten. Från vänster Frej Silfver, Markus Westerholm, Leif Ekholm, Fjalar Sjölund, Rolf Skog, Nils Lindfors och Börje Lindholm.
02.09.2021 11:30 UPPDATERAD 02.09.2021 11:32
Ett gäng äldre frivilliga brandmän från Tolkis jobbar med belysningen vid bryggan vid Dansholmen. De brukar träffas varje tisdag, det finns alltid något som behöver repareras eller skötas om i eller utanför lokalen. Alla har en lång historia på orten, flera har jobbat vid industrin som de sista åren före stängningen 2009 hörde till Stora Enso-koncernen.
– Vi protesterar inte mot planerna att förstora industriområdet vid hamnen. Vi tror att ett stort hamnområde leder till fler arbetsplatser och det är en viktig sak. Tolkis har varit industriort sedan 1872, nästa år blir det 150-årsjubileum.
Man konstaterar att verksamheten på det nuvarande hamnområdet säkert redan sysselsätter fler än sågen gjorde under de sista åren.

ANDRA LÄSER