Alla förskoleelever i södra Sibbo hänvisas till överfulla Söderkulla skola – ”Låter galet”

I sin insändare undrar Leila Lindell varför alla svenskspråkiga barn i södra Sibbo hänvisas till förskola i Söderkulla och varför de som väljer annorlunda kategoriskt går miste om skoltransporträtten. – Det låter helt galet, säger Caroline Högel-Starck (SFP) som leder Svenska utbildningssektionen.

Om antalet elever är tillräckligt många orndar Sibbo förskola på fyra platser i de södra delarna av kommunen. Primärt styrs alla barn ändå till Söderkulla och det tycker föräldrar är problematiskt.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
19.01.2023 06:39
Föräldrar i södra Sibbo vars barn ska börja i förskola står inför ett val: kommunen hänvisar alla barn till förskola i Söderkulla och om föräldrarna godtar förslaget har de rätt till en så kallad ledsagarersättning (se faktaruta) då de följer eller skjutsar barnet till och från förskolan om resan är över fem kilometer lång. Men om en familj har en av de tre byskolorna, Boxby, Gumbostand eller Salpar, som sin närskola och vill att barnet i stället går i förskola där förlorar de kategoriskt rätten till ledsagarersättningen.

ANDRA LÄSER