Dans och kramkalas när Telmastuderande firade i Borgå

Sällan är det sådan fart på dansgolvet som när nuvarande och tidigare studerande vid Telma-utbildningen i Borgå dansar loss tillsammans med sina nära och kära, och med personalen. Det har gått tjugo år sedan den handledande utbildningen för personer med större stöd- och handledningsbehov startade i Borgå.

Tobbe Törnroos, teamledare Petra Kaske och Tobias Carlsen festade loss tillsammans med nuvarande och tidigare studerande vid utbildningen, sina nära och kära och med personalen.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
13.10.2022 14:21 UPPDATERAD 13.10.2022 14:49
Tina Forsman får syn på Magnus Johansson och det blir genast kramkalas. Mange studerade vid Telma-utbildningen i Borgå i början av 2010-talet och Tina var en av assistenterna. De har inte setts sedan dess så återseendet är glatt.
Det är inte den enda kramen under kvällen när nuvarande och tidigare studerande vid Telma-linjen, deras anhöriga och personal från både förr och nu samlas för att fira utbildningens tjugo år i föreningshuset i Hammars. På den ena långväggen hänger fotografier och alla studerande som gått linjen finns med på åtminstone en bild. På den andra väggen finns kvällens program i bilder så att alla ska veta vad som gäller. 
Det blev kramkalas när Sabina Lönnqvist och Tina Forsman hälsade på Magnus Johansson.
Isac Broberg är en av de sex unga som i dag studerar på Telma. Han sitter vid ett av de tre långborden, fint dekorerade med rosa och mörkrosa pompoms som personalen knåpat ihop. Isac Broberg trivs.
– Där är en bekant, säger han ivrigt och vinkar för att sedan återgå till att beundra bordsdekorationen.
– Jag skulle vilja ha en sådan där med hem, en rosa, säger han.
Tobias Carlsen älskar att hålla tal, och det är också han som utlyser skålen och ett fyrfaldigt leve för sin skola. Han gick ut skolan 2019 på våren och bor nu själv i boendet på Jackarbygatan.
– Det blir roligt att dansa men först ska vi sjunga och äta kaka, säger han.
Det blir ”Ja må det leva”, saft och tårta, och sedan börjar dansen. Jonas Näslund och hans gitarr står för musiken, och här är det inte tal om att försöka locka upp par på dansgolvet.  När han stämmer upp med Sten & Stanleys Jag vill vara din, Margareta blir det genast fart på både rullstolar och ben och Vikingarnas Leende guldbruna ögon sätter slutligen igång nästan varenda gäst.
Tobias Carlsen älskar att skåla och hålla tal, och det var han som utlyste ett fyrfaldigt leve för sin gamla skola. Teamledaren Petra Kaske skålade gärna med.

Mänsklig rättighet

Teamledare Petra Kaske inleder sitt hälsningstal med ett citat av en okänd, ett citat som träffande beskriver utbildningen.
– Gör vad du kan med det du har där du är. Alla har en plats och rätt till ett självständigt liv, säger hon.
Kaske lyfter fram självbestämmande och delaktighet och arbete med lön som viktiga teman för skolan.
– Att bestämma över sig själv är en mänsklig rättighet och delaktighet är en förutsättning för det. Att alla har arbete med lön är framtiden, det är en naturlig del av vuxenlivet. 
Är det fest ska det finnas tårta. Mette Strömberg och Wilfred Lill-Smeds förser sig med läckerheter.
Susanne Tallberg studerade ett år vid Telmalinjen, för åtta år sedan, och för henne är jobbet mycket viktigt.
– Jag tog hygienpass i skolan, och sedan jobbade jag på ett kafé på Äppelbacken. När huset renoverades flyttade kaféet till Vårberga. Jag har också jobbat i bykstugan på Äppelbacken.
Tallberg bor helt själv, men har haft en handledare på jobbet. Sedan två och ett halvt år jobbar hon på dagverksamheten Solbacken i Johannisberg.
– Nu ska jag börja som handledare för två andra, berättar hon.

Egen stig

Det är mycket man behöver kunna för att klara av att bo självständigt eller sköta ett jobb. Telma-utbildningen i Optimas regi gör det möjligt för personer med större behov att hitta en stig som passar just dem framåt i livet. Optima erbjuder yrkesutbildning i Österbotten, men också Telma-utbildning som handleder för arbete och självständigt liv. 1999 startade en Telma-utbildning i Helsingfors och tre år senare i Borgå.
Petra Kaske var med och startade utbildningen i Helsingfors, och hon har lett Borgåenheten sedan start. I sitt festtal riktar hon ett speciellt tack till Gunvor Flykt, vars son studerade vid linjen det första året.
– Jag är speciellt glad över att se Gunvor här i kväll, säger hon märkbart rörd.

Telma-utbildning

Telma-linjen är en handledande utbildning inom krävande särskilt stöd. Telma står för utbildning som handleder för arbete och självständigt liv. Mål, innehåll, undervisningsmetoder och material planeras enligt studerandes behov.
Optimas Telma-utbildning ordnas i Jakobstad, Vasa, Pargas, Helsingfors och Borgå.
Studerandena får träna färdigheter hen behöver i vuxenlivet och i arbetet, som kommunikation, att använda samhällsservice och uträtta ärenden. Också praktiska övningar som enklare matlagning, att gå till butiken, att diska och städa hör till utbildningen.
Utbildningen är övervägande praktisk. Målen är personlig mognad, sund självkänsla och en positiv attityd till livet.
Utbildningen är treårig, men man kan också studera ett år för att stärka någon viss färdighet.
Utbildningsenheten Optima ordnar yrkesutbildning för unga och vuxna och verkar i Österbotten. Optima  samkommuns ägarkommuner är Jakobstad, Karleby, Kronoby, Larsmo, Nykarleby, Pedersöre och Vörå. 
Tidigare sände man sina ungdomar till yrkesträningsskolan i Nykarleby. Gunvor Flykt besökte skolan och greps av den fina stämningen där. En grupp aktiva föräldrar, varav Flykt är en, jobbade för att deras ungdomar skulle få studera i Borgå.
– Det var många som jobbade under rätt lång tid för att få en skola hit till Nyland och till sist blev yrkesträningsskolan en del av Praktikum här i Borgå. Det var helt otroliga för mig att min son Håkan fick bli elev i den första gruppen. Han skulle inte ha klarat av att studera i Österbotten.
– De tre åren han gick där är utan vidare de bästa åren i hans vuxna liv. Petra och hennes medarbetare talar konsekvent om sina studerande. Redan det ordet bevisar att de räknas som likvärdiga med andra ungdomar som studerar, säger hon.
Skål för vår skola!
Tina Forsman, som jobbat tio år på Telma-utbildningen virvlade runt med Wilfred Lill-Smeds under jubileumsfesten.

ANDRA LÄSER