Mats Fontell: Drömmen om ett liv bland stjärnorna

Dagens kolumnist skriver om drömmar, om musik, om att beröra, om gemenskap.

01.04.2023 10:29
Konstfabriken i Borgå har blivit en känd plats i hela Finland, om inte annars så åtminstone genom det populära TV-programmet The voice of Finland. Konceptet, som i likhet med mycket annat TV-utbud är importerat från utlandet, handlar om en musikalisk talangtävling.
Första skedet har under några års tid bandats i Konstfabriken i Borgå. Fem musikkändisar utgör ”stjärndomarlaget” och sitter till en början med ryggarna vända mot artist och orkester. Skedet heter ”Rösten avgör” (Ääni ratkaisee), och det är alltså bara på basen av det domaren hör och upplever som hen trycker på knappen eller låter bli. Om ingen stol svänger, vilket den gör efter knapptryckning, så får sångaren lite snopet konstatera att äventyret slutade där. Efter diverse delmoment och uttagningar slutar showen med direktsänd final från Åbo under våren.
Som musikintresserad och lite sångare även själv har jag följt med The voice of Finland under många år. Hit kan alltså vem som helst som fyllt 16 år anmäla intresse och har man tur och lämplig talang så får man vara med och pröva vingarna i Konstfabriken. 

ANDRA LÄSER