Fart och fläng i nya hundparken

Med sina stockar, stenar och tunnlar hör Borgå stads nyaste hundpark i Haiko till det senaste när det gäller hundparksdesign. Hundterapeuten Christina von Pfaler påminner ändå om att de fina faciliteterna inte befriar hundägarna från sin skyldighet att se till att alla trivs och ingen bits.

ÄVENTYR. Bordercollien Nelly bekantar sig med stor iver med de olika attraktionerna i hundparken. Ägaren Magdalena Törnqvist och Fanny Lindahl följer noga med.
Det knycker och rycker i den fyrbenta församlingen, den engelska bulldoggen Bessie gnyr av iver. På ÖN:s initiativ besöker de nio studerandena vid Borgå Folkakademis hundkonsultlinje tillsammans med sina hundar den nya hundparken i Haiko för att med bevandrade ögon kolla hur den fungerar i praktiken.
Sanningens ögonblick är inne. Hundarna kommenderas att sitta vid sina ägares ben och på signal från läraren och hundterapeuten Christina von Pfaler kopplas de alla loss. Först verkar hundarna lite osäkra vad de ska göra med sin plötsliga frihet, men snart får de upp ångan och börjar bekanta sig med parken och leka med varandra. Fast ibland uppstår tumult. Bessie verkar inte vara på samma våglängd som bordercollien Nelly som morrande visar upp sitt tandgarnityr. Men efter en insats från ägarna Hanne Flinck och Magdalena Törnqvist kan duon fortsätta sina äventyr i olika delar av hundparken.
– Nu är här nio hundar i parken och jag skulle säga att vi är mycket nära maximiantalet, särskilt om hundarna inte känner varandra, säger Christina.
PÅ VÄRLDENS TOPP. Bessie gillar att stå uppe på stenen och titta ut över hundparken.
Själva parken tycker hon ser bra ut.
– Här finns ojämn terräng, stockar, stenar och olika underlag, så man märker att någon ansträngt sig när parken planerats. Ofta består hundparker i Finland nämligen av en utjämnad markplätt med staket omkring, och hur spännande är det? I bästa fall kan ett besök i hundparken vara en berikande upplevelse för hunden.
Ett litet minus ger Christina hundparken för att här inte finns någon egentlig belysning. Studeranden Gisela Gleisner lägger märke till en annan sak.
I bästa fall kan ett besök i hundparken vara en berikande upplevelse för hunden.
– Grinden öppnas när man trycker handtaget neråt, inte uppåt som det brukar vara på daghem och i hundparker. Så det finns en risk för att en hund kan öppna grinden själv men till all lycka öppnas den inåt. Det jag däremot tycker är bra är att det inte finns några springor i staketet vid ingången. I Söderkulla där jag bor finns 10–15 centimeter stora springor vid porten till hundparken så små Chihuahuas kan rymma.

Bred hundkompetens

De studerande på hundkonsultlinjen kommer från Finland, Sverige och Norge. Målsättningarna är olika: en del vill lära sig mera om hundar av purt intresse medan andra har siktet inställt på ett yrke där de arbetar med hundar. Till de sist nämnda hör Fanny Lindahl från Korsholm som deltar med den isländska fårhunden Ylfa.

Rätt etikett

Hundparken är ingen förvaringsplats. Det finns fall där hundägaren släpper loss hunden i parken medan han själv sitter i bilen och läser.
Hunden vill umgås med sin människoflock, så det är ingen bra idé att hundägarna står och talar med varandra och låter hundarna sköta sig själva.
Hundparken kan vara en stressig plats för en hund. Ett besök på 5–10 minuter kan vara nog för en valp.
Följ med hundens beteende: om den börjar gå på alltför höga varv lönar det sig att bryta leken innan den urartar.
Alla hundar inte är intresserade av att vara sociala, det kan bero på ras eller tidigare dåliga erfarenheter.
– Jag studerade till djurskötare i Jakobstad och genom hundkonsultlinjen får jag behörighet att hålla hundkurser. Det finns en efterfrågan på sådana, allt från valpkurser till kurser där man lär hundarna att fungera i vardagen på bästa möjliga sätt.
Christina säger de studerande får sig till dels en rejäl dos hundinformation. Hundens ursprung, språk, beteende och anatomi hör till de teman som behandlas och man tar också upp frågor kring problemhundar och hundhobbyer. Positiva inlärningsmetoder står också i fokus, Christina säger att det tyvärr fortfarande är vanligt med inlärning baserad på bestraffning.
– Men det gäller att vara mångsidig om man ska kunna leva på hundar i Finland. Det är svårt att få sitt levebröd endast genom hundskolor och träning eftersom det inte är så vanligt att folk vill betala för dem. Ofta söker man hjälp först när problemen man har med sin hund blivit ganska allvarliga, vilket är synd. Men hunddagis, hundhotell, trimning och att man till exempel rastar andra människors hundar ger möjligheter till inkomster.
Det gäller att vara mångsidig om man ska kunna leva på hundar i Finland.
En av de nordiska deltagarna, Henriette Haugen från Norge, frågar om hon får ge en godbit åt Christinas labrador Benja vilket hon får. Innan Christina hinner säga något mer har Benja med rasande fart och imponerande precision varsamt plockat åt sig hundgodiset Henriette håller mellan fingrarna.
– Jag brukar kalla henne för min lilla piraya, så tur att det gick bra, säger Christina.
– Det gick fint, jag sade att han var en pen hund, säger Henriette.
– Tydligen ska jag börja tala norska med henne i fortsättningen, konstaterar Christina.
PUSS. Labradoren Benja och hans kompis Raymond trivs i hundparken tillsammans med matte Christina von Pfaler.

Hundparkens syfte

Trots att Christina anser att den nya hundparken i Haiko är välplanerad i jämförelse med många andra är hon lite kritisk till hundparker i allmänhet. De är bra så länge hundarna, alltså i praktiken deras ägare, beter sig på rätt sätt. Men det gör de långt ifrån alltid.
– Det finns många hundar som inte mår bra i en hundpark och kan lära sig att bli aggressiva och avogt inställda till andra hundar.
Hon har flera tips om hur man kan sörja för trivsamheten i en hundpark (se faktaruta) och passar på att också påminna om de positiva sidorna med en rastplats för hundar.
Det finns många hundar som inte mår bra i en hundpark.
– Om man vill vänja sin hund vid en hundpark lönar det sig att besöka parken när den är tom, vilket hundparkerna är största delen av dygnet. I en välplanerad hundpark som den här kan hunden och ägaren ha hur skojigt som helst på tuman hand. Man kan träna och öva inkallning och mycket annat. Men det man inte bör göra är att släppa loss sin hund i en park fylld av främmande hundar. Det kan leda till stress och slagsmål.
Det börjar bli lugnt i parken. De studerandes hundar verkar ha lekt färdigt och står nu och tittar lite obeslutsamt på varandra.
– Senast nu börjar det vara dags att lämna hundparken. Man ska stanna kvar bara så länge det är meningsfullt för hundarna.
ANDRA LÄSER