Hammars nära hjärtat

Kauko Tukiainen har bott nästan hela sitt liv i Hammars och sett området förändras, från centrum för såg- och varvsverksamhet till dagens dyra bostadsområde.

Historisk vy. <b>Kauko Tukiainen</b> visar upp en flygbild tagen av den finska armén år 1945. Så här såg Hammars ut då Tukiainen var 16 år gammal. Ångsågen är i full gång och viken är fylld av handskalade stockar. På sågöarna torkar staplar av virke. Tukiainen är född på Furuholmen, ön längs till höger.
Kauko Tukiainen föddes år 1929 på Furuholmen, en av de tre holmarna utanför Hammars där Borgå Ångsåg verkade fram till år 1955. Han bodde där sina fem första år innan familjen flyttade in till Hammars by.
– Och det sägs Hamars med ett m fast det skrivs med två, påminner Tukiainen leende.
Hammars var en livlig by med som bäst fem butiker, bageri och en hel del annan verksamhet.
– Oskar Sjöholm hade lemonadfabrik i byn. Han började 1908 och gjorde lemonad ännu på 1950-60-talet. Som liten pojke gick jag genast och köpte citronsoda så fort jag fick en slant av mamma. Hammars Limonadfabrik sålde limsa ända till Kervo, och den fanns att köpa på alla dansplatser.
År 1933 byggdes huset där Elanto-butiken fungerade ända till 1980-talet.
– Elanto hade den första vatten-wc:n i Hammars. När man drog i ett snöre bullrade det till och kom vatten. Länge var Elanto också den enda butiken som sålde mjölk eftersom de andra butikerna inte hade kylutrymmen.
Alla Hammarsbor är stolta över att bo här.
Tukiainen var tio år då vinterkriget bröt ut år 1939. I Hammars fanns det ett, senare två, skyddsrum och ett vakttorn varifrån man spejade efter bombplan. Efter kriget byggdes krigsskadeståndsskonare i Hammars innan varvsverksamheten upphörde.
– En vacker sommarnatt den tolfte juli 1941 föll 19 bomber nära Hammars, men ingen träffade något hus. Mamma ropade ´nu kommer de!´ men vi hann inte någonstans innan bomberna nådde marken. Det kändes som om golvet gungade.
Tukiainen kommer också ihåg barndomens lyckligare dagar. Då och då besökte Bio Kalle byn. Bio Kalle var en lastbil med en filmprojektor bak på.
– Bilen backade upp mot ett fönster i Ungdomsföreningens hus och man satte upp en filmduk på väggen mittemot. Det visades olika filmer för oss barn, som Kalle på spången och Kalle Anka.
Det fanns flera aktiva föreningar i Hammars, och det ordnades ofta fester. Åtminstone Arbetarföreningen är ännu verksam och likaså den frivilliga brandkåren.
Tukiainen trivs lika bra i Hammars nu som i sin ungdom.
– Alla Hammarsbor är stolta över att bo här.