Har klimatet redan förändrats?

För oss finländare känns klimatförändringen kanske som ett avlägset fenomen. Men är den verkligen det? Märker vi av klimatförändringen i vår vardag?
Det är tisdag morgon, en sådan där regnig genomsur vardagsmorgon. Jag kan inte springa de några hundra metrarna till busshållplatsen utan att trampa i varenda vattenpöl och stiger in i bussen med kläderna droppande. Ett paraply har man ju ingen användning av när det blåser tiotusen meter per sekund så att inte ens stadens bästa paraplyn klarar av en sådan blåst.
”Vad har vi förorsakat för den här planeten?”
Det är typ det första min kompis säger till mig när jag skyndat mig fram till våra vanliga platser i bussen. Det har jag inget konkret svar på, så jag berättar bara för henne att det här vädret gjorde mitt springande till busshållplatsen betydligt värre än vanligt.
När jag kommer fram till skolan just före undervisningen börjar är mina skor helt dyblöta både på utsidan och på insidan. Där suckar pojkarna och säger ”Finland”. Det är nutidens begrepp för att det regnar under alla årstider i vårt land.
Så märks alltså klimatförändringen i vår vardag? Jag är helt klart av den åsikten att vi märker av den mer än vi tror och tänker på. Helt som om vi inte skulle märka att det regnar titt som tätt! Det är helt omöjligt att avgöra om man kommer att behöva ett paraply när man går ut på en promenad. Ena sekunden lyser solen och den andra ösregnar det! Den hårda blåsten krånglar till det inom många idrottsgrenar både på sommaren och på vintern.
Klimatförändringen har ställt till med kaos i många länder runt om i världen. De tropiska orkanerna verkar kanske avlägsna, men vem vet när det blir en stor översvämning i Norden? Naturen var menad att vara mäktigare än vi människor, men nu har människornas egoism urartat och vi har blivit den regerande arten på jordklotet.
Vi kan försöka påverka i samhället på olika sätt, för att vi ska få leva i en bättre och säkrare värld. För att situationen i världen inte ska bli värre kan alla människor göra förståndiga val när vi konsumerar eller avgör hur vi tar oss till jobbet eller skolan.
När vi stiger ut genom dörren en tisdag morgon ska vi vara glada att det inte är något värre vi ser framför våra ögon. När vi plaskar genom vattenpölarna på väg till skolan kan vi bara oroa oss för hur klimatet överraskar människor på andra sidan jorden. Om vi alltid skulle ha levt miljövänligt skulle vi aldrig ha kommit fram till den här slutsatsen: naturen är inget att leka med!

ANDRA LÄSER