Bildningsförbundet bjuder på virtuell finlandssvensk "vändagskryssning"

Arrangörerna vill erbjuda speciellt de som är mer ensamma än vanligt under pandemin någon att umgås med under vändagen.

Märta Westerlund är kryssningsvärd tillsammans med Christoffer Strandberg under Svenska Bildningsförbundet virtuella vändagskryssning på söndag.
Svenska bildningsförbundet har några gånger ordnat en stor, verklig finlandssvensk kryssning.
Planen var att ordna en sådan i år igen, men på grund av coronaepidemin blir det i stället en virtuell "vändagskryssning".
– Tanken är densamma: det vill säga att samla "gänget" från hela landet. I år vinnlägger vi oss extra mycket om att skapa ett angenämt och inkluderande evenemang som ger en känsla av gemenskap och energi, säger direktör Magnus Öster.
Öster hoppas att speciellt de som är mer ensamma än vanligt under pandemin, exempelvis personer som bor ensamma, på äldreboenden eller boenden för personer med en funktionsvariation, ska anmäla sig till evenemanget.
– Vi hoppas att personal, släktingar eller vänner kan hjälpa de som vill delta men inte själv kan ordna den tekniska biten. Vi hoppas kunna ordna en verklig kryssning igen i framtiden när omständigheterna tillåter.
Christoffer Strandberg är kryssningsvärd tillsammans med Märta Westerlund under Svenska Bildningsförbundet virtuella vändagskryssning på söndag.

Förinspelat material från ett fartyg

På fredagen hade över 600 personer anmält sig och enligt Öster finns det ingen övre deltagargräns.
Sändningen pågår i 100 minuter och består av bland annat musik och intervjuer med justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) samt journalisten och författaren Anna-Lena Laurén.
Den virtuella "kryssningen" leds av kryssningsvärdarna Christoffer Strandberg och Märta Westerlund. Via en chatt kan deltagarna delta i diskussionen.
– En del inslag är förinspelade ombord ett kryssningsfartyg för att deltagarna ska få en känsla av den miljön. Andra inslag sänds direkt. Evenemanget är gratis och riktar sig till hela Svenskfinland och alla åldersgrupper, säger Öster.
Evenemanget äger rum den 14 februari med start klockan 17 och kan av upphovsrättsliga skäl inte ses i efterskott.

ANDRA LÄSER