Daniel Antell: Sibbobo och freestyleåkare

I OS i Pyeongchang är slopestyle för andra gången någonsin med som tävlingsgren och en av kandidaterna för att representera Finland i spelen är Sibbobon Daniel Antell. Förutom att Antell tävlar i världscupen i slopestyle så är han också bland Finlands största namn inom Big Air.

Daniel Antell.
Tobias Ekholm
28.12.2017 11:00
Som yngre höll Daniel Antell på med både fotboll och handboll men vid ungefär 12–13 års ålder övergick han till att satsa endast på freestyle. Det som fick Antell att välja freestyle i stället för att fortsätta med fotboll eller handboll var det att freestylen var mycket mera individuell och man kan själv bestämma hur man gör.
– I fotboll och handboll finns det alltid en coach på plats som säger hur man ska göra, medan i freestyle så är man med vänner och åka, och sedan diskuterar man tillsammans tricks och ger tips åt varandra, säger Antell.
Tränandet sköter han så att när han skall träna utomlands så tar han kontakt med någon vän, som han fått via tävlingar, och sedan sover han hos dem och tränar tillsammans.
– Det enda jag i princip betalar själv då jag reser omkring och tränar är flyget, skrattar Antell.

Big Air och slopestyle

Antell håller på med två olika typer av freestyle: Big Air och slopestyle. Slopestyle går ut på att man åker utför en backe och på vägen skall man samla så många poäng som möjligt genom att göra tricks från hopp och räck. Man får poäng genom att göra så svåra trick som möjligt och utföra dem så perfekt som det går, men domarna ser även på hoppens höjd och hela åkets helhet.
– Jag har lyckats få in nya trick i mina åk, men för tillfället faller poängen på det att helheten inte riktigt håller, säger Antell.
Världscupen i slopestyle har inte börjat som planerat för Antell i år. Bästa placeringen den här säsongen kom i Stubai, Österrike då Antell kom 40:a.
I Big Air går tävlingen ut på vem som kan göra det bästa tricket från ett enda hopp.
– Mitt favorittrick är nog dubbelkork 1260. Det är nog ett ganska svårt trick men jag gör det ofta så jag kan det bra. I Stubai i fjol gjorde jag det med telefonen i handen, skrattar Antell.
I världscupen i år har det blivit 18 poäng för Antell och de har kommit med placeringarna 21 i Milan, Italien och 23 i Mönchengladbach, Tyskland. Prioriteringen ligger för tillfället på Big Air för Antell. Den olympiska kommittén har funderat på att lägga till Big Air som en del av vinter-OS som arrangeras 2022 i Kina. Det är ännu inte fastslaget om grenen kommer att finnas med i programmet men Antell vill representera Finland i grenen om den tas med.

Genombrott i fjol

Förutom att komma med i Finlands trupp till OS så är Antells stora dröm att delta i X-games och då i just Big Air.
– Big Air är roligare än slopestyle eftersom Big Air-tävlingarna är mera som festivaler. Tävlingarna ordnas mitt i städer och det är en massa publik riktigt nära hoppet, säger Antell.
Antells genombrottsår på freestylescenen var år 2016, då han vann både slopestyle- och Big Air-tävlingarna i Europacupen i St. Anton, Österrike.
– Det är nog min absolut största merit så här långt, konstaterar Antell, som i våras blev finsk mästare i slopestyle.
På sommaren brukar Antell åka mycket skateboard, jobba och åka wakeboard.
– Jag surfar också mycket mellan säsongerna och jag var bland annat till Hawaii förra sommaren med några vänner och min flickvän, säger Antell med ett leende.
Mellan oktober och mars-april är kalendern full av freestyleevenemang och då ligger fokuset helt och hållet på det.
– För tillfället studerar jag ingenting men tanken är att jag i vår skulle söka till någon utbildning, kanske till Hanken, säger Antell.

Daniel Antell

Född: 2.8.1996
Från: Sibbo
Förening: Freestyleseura Moebius
Bästa resultat i Big Air: 1:a i Europacupen (St. Anton 2016), 21:a i världscupen (Milan 2017).
Bästa resultat i slopestyle: 1:a i Europacupen (St. Anton 2016), 25:a i världscupen (Seiser Alm 2017), FM-guld 2017.

ANDRA LÄSER