Mysig sommaröppning i Mörskom

Mörskoms traditionella sommaröppning har vuxit till sig. Speciellt den medeltida byn har blivit mäkta populär.

MAT FRÅN MEDELTIDEN. Maten förbereds av Joni Heinänen (​t​.v) Mia Tuomi, Rozan Karaagac, Helena Wilenius, Monica Nordling och Pia Vuorinen med sin hund Nella.
13.06.2016 11:24 UPPDATERAD 13.06.2016 15:56
I lördags kunde man njuta av torgstämning i centrum av Mörskom, fynda på loppis i församlingshemmet, besöka hembygdsmuseet och bekanta sig med hantverk i en utställning.
Som dragplåster under sommaröppningen fungerar den medeltida byn som byggts upp intill ungdomsgården Majakka. En av besökarna är Heidi och Petri Pyörre samt deras son Aarni. Familjen deltar i alla medeltida evenemang som ordnas i Finland.
– Vi vill uppleva den speciella medeltida stämningen och se alla hantverksföremål. Vi gillar Mörskoms medeltida by, den är inte så stor, men mysig.

Hantverk och program för barn

I byn går folk klädda i klädsel från förr, och det erbjuds program för barnen. Barnen kan till exempel rida på en ponny, höra på sagor eller titta på husdjuren.
I marknadsstånden kan man köpa hantverksprodukter. Monica Nordling visar upp nålbundna strumpor, handsydda anteckningsblock och armband som är gjorda på gammaldags vis.
Hon njuter av stämningen, att en stund få glömma bort vardagsruljansen. Byn håller öppet långt in i sommarkvällen. Senare vankas det musik och mat över öppen eld, kanske man även dansar medeltida danser.
Sommaröppningen är en ypperlig mötesplats för ortsbor och sommargäster.
I fjol testade kommunen första gången på medeltidskonceptet under sommaröppningen, och det blev en omedelbar succé.
– I år har vi elva marknadsstånd på plats i byn och vi ser gärna att medeltidsmarknaden växer till sig ytterligare. Det ordnas flera medeltida marknader i Finland, men ingen så här i början av sommaren, säger fritidssekreterare Jaana Keisala.
På sommartorget vid Mörskom centrum finns det en uppsjö av saker till salu, brandkåren är på plats och föreningar visar upp sin verksamhet. I vimlet står Henrik Sjölund och pratar med kyrkoherde Tuomas Kantola.
Henrik Sjölund tycker det är positivt att sommaröppningen vuxit till sig.
– Sommaröppningen är en ypperlig mötesplats för ortsbor och sommargäster, tillägger Tuomas Kantola.
Sommaröppningen avslutades med dans i Kiparkatti.
DUO SOM GILLAR. Henrik Sjölund och kyrkoherde Tuomas Kantola tycker det är positivt att sommaröppningen har blivit en populär tillställning.

ANDRA LÄSER