Ett par hundra vill lämna in olovliga vapen – polisens amnestiperiod tog slut på onsdagen

Under de gångna dagarna har polisen arrangerat den årliga insamlingen där allmänheten kan anmäla eller lämna in skjutvapen. Det blev en ganska stor samling vapen eller vapendelar som polisen nu kan samla in.

Polisen ska nu åka runt i regionen för att samla in vapnen.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
11.11.2022 08:08
Över en period på en dryg vecka, mellan den 31 oktober och 9 november, var det möjligt för vem som helst att anmäla och lämna in olovliga skjutvapen, vapendelar, patroner eller sprängämnen till polisen – utan risken för juridiska konsekvenser. 
Det enda kravet för straffriheten är att man inte har fått vapnet i samband med ett brott.
Nu, när insamlingen och amnestitiden är över, uppger kriminalkommissarie Freddie Cederlund att man fick in drygt 200 anmälningar om vapen och annat som faller inom insamlingens ramar.
– Arbetet med satt samla in vapnen börjar nästa vecka. Det blir alltså många platser som polisen får besöka för att hämta föremålen, skriver Cederlund i ett mejl på torsdagen.
Det finns inga specifika insamlingsplatser utan polisen kontaktar de som har anmält sig och kommer och söker objekten mellan den 11 och den 13 november. Av säkerhetsskäl är det inte tillåtet att ta med sig vapen, ammunition eller sprängämnen till polisstationen om man inte har kommit överens om det med polisen på förhand. Nödraketer ingår inte i insamlingen. De kan föras till butiken där man inhandlar dem.