Hur mycket springer Remi Lindholm i Cooper-testet? ”Det klarar jag nog”

Pernåbon Remi Lindholm var förra vinterns stjärnskott – kan han bygga vidare på succén när den nya säsongen kör i gång i Ruka?

Remi Lindholm slog igenom i vargkylan i världscupen i Ruka förra året.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
26.11.2022 08:43
Det är redan beckmörkt i Ruka, fast det bara är sen eftermiddag. Hoppbackens strålkastare lyser upp omgivningen. 
Remi Lindholm är försenad. Skidlandslagets pressattaché rusar omkring och letar efter honom. Han svarar inte i telefon. Ingen tycks veta var han finns. 
Han har hunnit uppdatera sitt Instagram-konto, med en Baywatch-inspirerad bild som sannolikt skulle väcka en del förargelse i fel sammanhang. Han har också hunnit dra ett 30 km träningspass i Vuokatti, enligt hans Strava-konto, ett socialt medium för träning. Lindholm: en personlighet.
Lindholm, 24, har inte haft en drömstart på sin nya säsong. Han tvingades avbryta i finska cupen i Taivalkoski förra helgen, då han haft en släng av magsjuka. Då han slutligen dyker upp är Taivalkoski den första frågan han får besvara.
– Jag tog Burana och mätte febern före uppvärmningen. Jag hade inte feber, så jag ställde mig på startstrecket. Det var nog inte rätt beslut, säger Lindholm. 
I oktober snubblade Lindholm på en trädrot under en löprunda och bröt lillfingret. Lillfingret ska inte längre förorsaka problem, menar han. 
– Det är lite snett, men helt ok, säger han. 
– Jag fick vara ett par veckor utan att använda övre kroppen på träning. Det blev lite utmanande. Jag skidade med en stav och löpte ganska mycket. Det blev ganska mycket för benen och mindre för övre kroppen. Jag har nu försökt få tillbaka lite av styrkan som försvann. 
Lindholms föräldrar, Glenn Lindholm och Johanna Lindholm (född Ahlstrand) har båda varit skidåkare på landslagsnivå. Remi är rimligtvis finlandssvensk, men ungefär vart tredje ord är finska då han talar. För enkelhetens skull är hans kommentarer försvenskade.

Sensationell säsong

För ett år sedan slog Remi Lindholm skidkretsarna med häpnad i Ruka. Det var bara andra gången han tävlade i världscupen och han slog sig redan in bland de tjugo bästa i 15 km fristil med jaktstart. Han var bäst av finländarna, då Iivo Niskanen stod över på grund av kylan.
– Jag minns då vi låg bredvid varandra med Perttu (Hyvärinen) i sista backen och publiken skrek så tusan på båda sidorna. Det var ganska tufft, säger han. 
Lindholm gjorde så bra ifrån sig att han slog sig in i landslaget som åkte till OS i Peking. I våras valdes han välförtjänt in i A-landslaget.
Han har redan gjort sig känd för sina träningsmetoder. Under sommaren loggade han flera 50, 70 och 90 km långa rullskidpass. I oktober sprang han bland annat en 42 km lång träningsrunda, det vill säga motsvarande ett maratonlopp. Efter att ha brutit fingret loggade han några tretimmarspass med en stav.

 Hur har du klarat av att hålla balansen under sommaren, så det inte blivit för mycket?

– Helt ok. Emellan har det slagit lite över. Men man ska våga vara lite trött emellanåt, säger Lindholm.
– Jag har tränat lite mer än förra säsongen.
Han laddar upp alla sina träningspass på Strava, så vem som helst kan se vad han tränat. Det är relativt ovanligt i skidkretsarna. 
– Det är lätt att följa med. Allt är offentligt.  
Iivo Niskanen satte ett kanonresultat i det legendariska Cooper-testet under sommaren. Niskanen är känd som en strålande löpare, men också Remi Lindholm har meriterat sig som löpare tidigare.

Vad tror du att du skulle klara?

– Haha, vad skulle det kunna vara. Vad drog Iivo?

Det var väl 4 100-4 200.

– Nå nu skulle jag få 4 000. Men det skulle vara tajt att vinna Iivo. Han är bra på löpning. 
Friidrottssajten Tilastopaja avslöjar att Lindholm som 19-åring sprungit 5 000 m på 15.57,95. Förra året sprang han halvmaraton på 1.16,25. 
Lindholm är lite osäker inför helgens lopp. Han har knappt tävlat alls i höst. 
– De andra har också tränat. Jag har svårt att säga om några placeringar. Hoppas det går bättre än förra veckoslutet (då han avbröt).
Han stod över fredagens sprint och debuterar i lördagens klassiska lopp. Den här gången är det 10 km i stället för 15 km, eftersom internationella skid- och snowboardförbundet FIS har bestämt att damerna och herrarna ska ha samma sträckor i världscupen. På söndag kör damerna och herrarna i stället 20 km. 
– Nå, jag tycker själv mer om 15 km. Men om nu nån känner sig bra för att vi skidar 10 km så kan vi väl skida 10 km, säger Lindholm. 

ANDRA LÄSER