Signe Brander uppmärksammas i Nickby

Fotografen Signe Brander föddes för 150 år sedan och är känd för att ha fotograferat Helsingfors i förändring och invånarnas vardag i staden. Nu vill man minnas Branders arbete i Nickby festsal med ett föredrag och en musikföreställning.

1920-TALET. Fotografen Signe Brander dog på Nickby sjukhus den 17 maj 1942. Nu uppmärksammas hon med en föreläsning i Nickby festsal och en dramakonsert på Lilla Villan. Foto från boken Inhimillinen Nikkilä.
ÖN
15.05.2019 19:30
Sigen Brander föddes den 15 april 1869 i Parkano och dog den 17 maj 1942 i Nickby, hon hade evakuerats från Helsingfors Kivelä sjukhus. Hon är begraven på Nickby sjukhus gravgård. I föredraget Foto Signe Brander lyfter forskaren Satu Savia och Helsingfors stadsmuseums museilektor Anna Finnilä fram Branders karriär i början av 1900-talet. Signen laulu, tolkad av Olli Anikari, kommer också att presenteras vid evenemanget.
Evenemanget börjar med kaffeservering och fortsätter med en guidad vandring på det före detta sjukhusområdet till kyrkogården och avrundas med uppvaktning vid Signe Branders grav.
Det är fritt inträde till evenemanget som arrangeras av Sibbo kommuns kulturtjänster i samarbete med Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry och Stadin slangi ry.
Kvällen avslutas på Club Lilla Villan med den finksspråkiga dramakonserten Stadin naisten laulut. Det är skådespelaren Elsa Saisio och musikerna Anna E. Karvonen och Milla Viljamaa som framför monologer och musik utifrån gamla tidsbilder från kvinnornas Helsingfors. Biljetterna kostar 20/15 euro.
Festsalen i Nickby fredagen den 17 maj klockan 16.30–19, Lilla Villan klockan 19.

ANDRA LÄSER