Stark oro för virusvarianter – strängare restriktioner att vänta

Hotet är uppenbart och det måste tas på allvar, sade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) om coronaläget under hälsomyndigheternas presskonferens på torsdagen.

14.01.2021 16:02
Regeringen vill ha striktare gränskontroller för att hindra spridningen av de nya varianterna av coronaviruset, informerade hälsomyndigheterna på torsdagen.
När man ser till det allmänna smittläget är situationen ändå relativt god. Den topp man befarade skulle komma i smittstatistiken efter julen kom aldrig. Nu utgör ändå virusvarianterna ett hot, anser myndigheterna – och det kan eskalera om inte alla fortsätter ta situationen på allvar.
– Situationen kan förändras snabbt, säger strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki vid Social- och hälsovårdsministeriet.
Det är mycket vi ännu inte vet om virusvarianterna, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) som deltog i torsdagens presskonferens för att redogöra för regeringens möte kvällen innan.
– Hotet är uppenbart och det måste tas på allvar.
Regeringen beslöt på onsdagen att Inrikesministeriet ska bereda en åtstramning av trafiken över gränserna medan Utrikesministeriet förbereder en skärpning av reserestriktionerna.

"Skäl att vara orolig"

Av förra veckans positiva coronatester var 11 procent av personer som kommit från utlandet, säger Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd som redogjorde för coronaläget. På hösten var andelen inte ens hälften så hög.
Stegringen förklaras av att smittläget blivit värre i sådana länder som finländare rest till.
– Om vi inte nu lyckas stoppa smittan vid gränserna kommer vi senare i år att stå inför en mycket värre situation, säger Krista Kiuru.
Regeringens åtgärder fastställs nästa vecka. Exakt hur åtgärderna kommer att se ut överväger man för tillfället.
– Det finns skäl att vara verkligt orolig på grund av de muterade coronavirusen, säger Krista Kiuru.
Rekommendationen är att alla resenärer ska testas vid gränserna. Hon betonar att det är på kommunernas ansvar att ta hand om hälsosäkerheten vid gränserna. Ingen lätt uppgift med tanke på det varierande antalet resande, säger hon.
– Det kan gå relativt smärtfritt på små orter men på större orter kan det bli krävande, säger hon.
I Finland har man nu konstaterat 59 fall av den brittiska virusvarianten och 2 av den sydafrikanska, säger Taneli Puumalainen.
Han är oroad över epidemiläget i Storbritannien och Irland där det muterade viruset spridits snabbt. Situationen är allvarlig också bland annat i Baltikum. Också Sveriges höga coronasiffror oroar.

Krav på vaccinlogistiken i kommunerna

Vaccineringarna pågår för fullt men än så länge finns inga exakta siffror. 50 000 doser per vecka av tillverkaren Pfizers vaccin väntas fram till slutet av februari. Efter det utlovas en snabbare takt på leveranserna.
Modernas vaccin börjar distribueras inom de närmaste dagarna. Mängderna är relativt små, men vaccinet är mer lätthanterligt än Pfizers version och kräver inte förvaring i lika låg temperatur. Därför kommer man att distribuera det speciellt till glesbygden för att garantera en jämlik vaccinering.
Astra Zeneca har lämnat in sin ansökan om försäljningstillstånd, och svar väntas under den sista veckan i januari.
Puumalainen betonar att det är viktigt att logistiken i kommunerna fungerar och att man utan dröjsmål distribuerar det vaccin man får.
– Vi måste få fart på vaccineringen, säger Puumalainen.
Han lyfter också upp vikten av att få systemet att fungera så att informationen om vaccineringarna registreras i en gemensam databas. Just nu står en del stora aktörer utanför.

ANDRA LÄSER