Kärt hus firar hundra år

Med hundra år bakom sig är det dags för fest på Folketshus i Tolkis. Talo, som det kallas i folkmun, har bjudit på minnen för många bybor.

FEST. Anita Spring ser framemot festen och säger att många har minnen från lokalerna.
Max Nyberg
25.05.2016 13:59
Historien får sin början 1916 när en grupp talkoarbetare slänger ihop ett hus på fem månader. Resultatet blev Tolkis Folketshus som fortfarande lever vidare. Genom åren har byggnaden genomgått en del förändringar, däribland en utvidgning på 1930-talet.
Och det drar fortfarande byborna till sig.

Populär biograf

Den 28 maj firar man således hundraårsfest med fotoutställning, teckningstävling för barnen och kaffe och kaka. Ordförande Anita Spring säger att byggnaden väcker minnen hos de flesta ortsbor.
Till exempel dansade mina föräldrar bröllopsvalsen här 1947.
– Till exempel dansade mina föräldrar bröllopsvalsen här 1947.
Genom åren har verksamheten varierat. Till exempel fungerade här en biograf från 1950- till 1990-talet. I början hade man bara en projektor, något som ledde till irriterade utrop när det var dags att byta filmrulle. Senare köpte man en till, och filmerna drog stor publik. När tv-apparater och videbandspelare senare började lockade bort publiken donerades maskinerna till en skola i Tammerfors.
– Men länge kämpade man. När det till sist fanns fyra eller fem människor per visning så var det inte lönsamt längre. Själv såg jag min första film här på 1950-talet. Det var Prinsessan Törnrosa (Prinsessa Ruusunen) med bland annat Tuula Ignatius i huvudrollen.

Samlade sig

Under åren har verksamheten varit hotad, däribland 2009 när man samlade alla föreningar i regionen för att komma fram till vad man ska göra med byggnaden. Alla var överens om att Folketshus behövs, och därför startade man en stödförening där alla föreningar i området är medlemmar. I dagens läge har man ett medlemsantal på 167, där majoriteten är privatpersoner.
Och nu drömmer vi om att renovera igen. Det skulle behövas ett nytt och bättre kök.
– Och nu drömmer vi om att renovera igen. Det skulle behövas ett nytt och bättre kök. Vi hyr ofta ut huset för bröllop och födelsedagsfester, och det nuvarande köket räcker inte till. Men det projektet lade vi på is när en av sponsorerna drog sig ur, säger Spring.

Fest på lördag

I dag fungerar byggnaden som en samlingsplats för byborna och som festlokal för diverse tillställningar. Alla stödföreningar har sina möten här.

Talo fyller 100 år

Fest den 28 maj mellan klockan 15 och 18.
Det går att se en fotoutställnin, äta korv och kaka och kaffe.
För barnen blir det teckningstävling.
Adressen är Kampvägen 6.
– Det gäller alla från Marthaföreningen till FBK och bollklubben.
Lördagens fest riktas till folk i alla åldrar. För barnen har man en teckningstävling, medan det bjuds på kaffe och kaka. I festsalen kan man se bilder och tidningsurklipp som visar husets historia. Anita Spring visar en tavla av Lennart Segerstråle på väggen i festsalen.
– Den ena har vi haft hela tiden. Det intressanta var att man hittade den andra signerade tavlan i samband med en renovering för ett antal år sedan. Den hade varit dold i tjugo år.