De gjorde bästa strömmingen på marknaden i år – guld och brons till Borgåfiskare

Ända sedan 1970-talet har juryn valt de bästa kryddströmmingarna och strömmingsöverraskningarna på marknaden. Poäng ges efter smak, doft och konsistens. I år var många finlandssvenskar bland vinnarna.

Vinnarna Magnus Nyholm och Pirjo Salonen.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
02.10.2022 19:31 UPPDATERAD 07.10.2022 12:04
Huvudpriset för årets kryddfisk gick till Magnus Nyholm från Tirmo i Borgå. På andra plats kom Leif och Gerd Bergman från Geta på Åland och på tredje plats Jörgen och Johanna Kellgren från Pellinge. Enligt juryn triumferade de prisbelönta särskilt när det gäller fiskens smaknyanser och konsistens.
I kategorin årets strömmingsöverraskning var det Pirjo och Reima Salonens dillströmming från Tövsala som tog hem första priset. På andra plats kom Krister Hellström med sin chiliströmming från Degerby i Ingå och på tredje plats kom Liisa Vainios skomakarströmming från Tövsala.
”Ambitionerna, kunskapen och passionen var på hög nivå. Av vinnarna ville en del förädla klassikerna och en del ville skapa något alldeles nytt, precis som i alla kreativa branscher”, säger juryns ordförande och vd för Svenska Kulturfonden, Sören Lillkung, i ett pressmeddelande.

Äldsta evenemanget i Helsingfors

Strömmingsmarknaden har ordnats sedan 1743 och är ett av Helsingfors äldsta publikevenemang.
– Vädret är perfekt. Vi kommer hit alltid då det är möjligt, som traditionen bjuder går vi till Åkerfelts fiskare från Sibbo, säger Peter Elg, som besöker marknaden tillsammans med sin fru Aija Helin.
Aija Helin och Peter Elg från Skatudden hade tagit sig Salutorget.
Vid försäljningsbåten intill kan sjuåriga Caroline Reincke knappt vänta på att ta en tugga av de små nejonögonen som pappa Casimir Reincke precis har köpt.
Caroline Reincke, sju år, besökte strömmingsmarknaden tillsammans med sina föräldrar och sin lillasyster Charlotte. 
– Vi brukar komma hit då vi bor nära, i Kronohagen. Det är roligt att stödja småföretagare, säger mamma Daniela Reincke.
Daniela, Caroline och Casimir Reincke på strömmingsmarknaden. Lillasyster Charlotte var också med. 

Iveta Nordberg från Grankulla brukar också komma till marknaden varje år.
– Normalt kommer jag på en vardag, då det är mindre folk. Då är det lättare att ta sig fram och välja vad man ska köpa. Jag gör dagliga inköp plus köper av förra årets vinnande försäljare. Vi köper åländskt bröd och njuter av stämningen, säger Iveta Nordberg vars sällskap hinner gå vidare i vimlet innan HBL når honom med.
Iveta Nordberg även Ziad Alayda besökte strömmingsmarknaden.
Med sig har Iveta Nordberg även Ziad Alayda från Saudiarabien. Han svär på att han kommer att testa strömming så fort de hittar rätt försäljare.

Det finns något för alla smaker

Tanja Åkerfelt från Sibbo är fiskare i femte generationen.
– Det går bra, det är fint väder och mycket folk. Huvudsaken är att man under veckans lopp säljer allt. Målet är ju att båten ska vara tom när vi åker hem. 
Båten ligger vid kajen under hela marknadens lopp och fiskarna sover ombord på båten. 

Sover man gott då?

– Nej, det är ju inte lika skönt som att sova hemma i egen säng. Men eftersom vi ändå står här varje dag kl. 9–19 så är det inte värt att åka hem. De flesta fiskförsäljare sover ombord på båtarna.
Folk köper både av strömmingen med traditionella smaker som dill, vitlök och enbär samt av nyare smakvarianter, som strömming i mango och chili, säger Tanja Åkerfelt. 
– Det finns något för alla smaker.
Tanja Åkerfelt säljer strömming dagarna långa.

Strömmingen är Östersjöns klena sill

Strömmingen sägs vara Östersjöns egen klena variant av sillen. Strömmingen växer långsammare än sillen på grund av brackvattnet, alltså blandning av sött och salt vatten, enligt Naturresursinstitutet. Strömmingen lever i stora stim och äter djurplankton och bottendjur, som märlkräftor och pungräkor. 
Enligt Svenska Lantbruksuniversitetets rapport som gjorts på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har strömmingen i Östersjön låg medelvikt och både lekbeståndet och dödligheten inom arten är på fel sida för att kunna överskrida gränsvärdena för hållbart fiske. Enligt rapporten måste fångsterna under 2022 därför minskas.
Situationen är något bättre i Bottniska viken, men även där ska fångsterna av strömming minskas något, enligt rapporten.

Tradition med 279 år på nacken

Helsingfors strömmingsmarknad pågår varje dag till och med den 12 oktober på Salutorget.
Fiskarna säljer från kl. 9-19, förutom på lördag då försäljningstiden är kl. 9-16.
Strömmingsmarknaden har ordnats sedan 1743 och är därmed ett av Finlands äldsta traditionella evenemang. 
Årets bästa produkter på strömmingsmarknaden utses i två kategorier: årets strömmingsöverraskning och årets kryddfisk.