Även små barn funderar över avundsjuka och vänskap – Sanna Sofia Vuori skrev om det svartsjuka gosedjuret

Sanna Sofia Vuori är författare, regissör, påhittare, för att använda hennes egen beskrivning. Hon har gett ut böcker, skapat Estrids bokklubb som sänds på nätet, hon har gjort barnteater. Hennes senaste bok är nominerad till Runeberg Junior-priset.

Sanna Sofia Vuori är en kulturens mångsysslare. Nu är hon aktuell med en ny bok, som är nominerad till Runeberg Junior-priset.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
04.01.2023 16:45 UPPDATERAD 12.01.2023 17:19
Boken Lejon kommer är en mysig julberättelse och en fristående fortsättning på boken Grävling Borta. Boken är skriven av Sanna Sofia Vuori och illustrerad av Cara Knuutinen.
I Lejon kommer firar Grävling och barnet jul hos morfar. Under granen i stugan finns ett spännande prasslande paket. Där inne lurar det vilda Lejonet, ett nytt gosedjur, och hela världen förändras. Bokens berättare är gosedjuret Grävling.
Innanför det prasslande känns plötsligt en nos,en svans. Det hörs snarkningar. Det låter fruktansvärt. Ett nytt mjukisdjur till mitt barn. Jag blir alldeles kall inuti.
– Jag tyckte det var roligt att skriva mer om den sympatiska grävlingen och människobarnet. Teman som svartsjuka och vänskap för väldigt unga läsare kändes viktigt. Vi bollade idéer för såväl text som bild tillsammans med Cara Knuutinen, säger Sanna Sofia Vuori i ett mejl.
Förvalsjuryn tyckte att Lejon kommer är en varm berättelse som känns trygg att läsa.
"Lejon kommer handlar om hur det känns då man inte längre är det enda mjukisdjuret och hur förändringen väcker både glädje över att ha en ny vän och avundsjuka över att bli tvungen att dela med sig. Sanna Sofia Vuori och Cara Knuutinens mycket traditionellt illustrerade bok tar sin vuxna läsare tillbaka till barndomen, till en varm julstämning och omtanke om andra." (Förvalsjuryns motivering)

Tänkte du målgrupp när du skrev?

– Jag skriver och så ser jag vem målgruppen blir. I och med att huvudpersonen i boken, förutom en mjukisgrävling, är ett barn i treårsåldern ungefär, sätter det ju sin prägel på berättelsen. Jag tänker också att barn i samma ålder kan vara väldigt olika varann och gilla väldigt olika böcker. Samma bok kan gillas och kännas adekvat för såväl en tvååring, en sexåring och en elvaåring. Om det då klart och tydligt står att den är riktad till en viss åldersgrupp, väljer såna som kanske gillat den lätt bort den om de inte känner sig inkluderade. Inte står det ju heller om så kallade vuxenböcker att "den här passar 36-41-åringar". Fniss.
Runeberg Junior logo

Hur ska man locka barn att läsa mera?

Genom att ge dem tillgång till böcker som de känner att är menade för just dem. Man ska ge barn möjlighet att läsa allt och inte stå där med ett välmenande pekfinger om vad som är Bra Litteratur. Det lär de sig att bestämma själva genom att läsa olika sorters böcker och texter. 
Vuori tänker att mycket av “lockandet” kan ha en tom kontraproduktiv effekt. Vilken ungdom skulle vilja läsa en bok som en tant som hon till exempel tycker är bra. 
– Själv läste jag nästan absolut inget alls 15-25-årsåldern. Och det var ingen katastrof det heller. Läsning ska vara och kännas som belöningen, inte skräpjobbet man måste utföra för att få en belöning.

Runeberg junior

Borgå stads och tidningen Östnylands gemensamma barnlitteraturpris.
Syftet med priset är att främja läslust bland barn, målgruppen är barn i 6–9-årsåldern.
Tävlingsfinalisterna väljs ut av en förvalsjury bland de finländska barnböcker utgivna under året som förlagen skickat in. I år har åtta stycken böcker sållats fram av sammanlagt nittionio stycken.
Den slutliga vinnaren väljs av barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå. Vinnaren tillkännages den 2 februari 2023.
Prissumman på 10 000 euro delades ut första gången i samband med Runebergsdagen 2017.

ANDRA LÄSER