Elin Lindberg: Skidspåren ska vara fredade från hundar och promenerande fotgängare

Varje vinter fylls skidspåren av hurtiga skidåkare. Men där finns också hundägare som vägar inse att de inte hör hemma i skidspåren och barn som promenerar utan att vara medvetna om vad som händer runt omkring dem. Så här borde det inte vara.

Skidspår är till för skidåkare, inte hundar.
KolumnElin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
10.01.2023 17:54
Varje år, eller snarare vinter, förvandlas jag till en ilsken och tyst muttrande person som svär och har mig utan att någon lyssnar. Och nej, det beror inte på de dåligt plogade och sandade vägarna där jag bor (även om de skulle förtjäna en helt egen kolumn) eller på alla dåligt parkerade bilar längs med gatkanten som försvårar det tidigare nämnda plogproblemet, utan det beror på alla människor som inte kan uppföra sig i och kring skidspåren.
Jag har skidat sedan jag var riktigt liten, ibland frivilligt och någon gång även motvilligt. Jag har deltagit i ultralokala skidtävlingar och druckit varm saft efteråt som jag bränt tungan på. Därför anser jag mig vara något utav en inofficiell expert inom skidåkningens etikettvärld, och det finns några regler som aldrig tummas på.
Hundar hör inte hemma i skidspåren. Jag upprepar: Hundar hör inte hemma i skidspåren. Det spelar ingen roll hur söt den lurviga vännen är, den ska hållas borta från skidspåren. Punkt slut. Det finns inga ursäkter som duger för att Fido ska få gå sin promenad där skidåkarna flyger fram. Det finns andra vägar och stigar som man kan vandra på under de få månader som snön täcker marken och det går att åka skidor. Och om någon mot bättre vetande och alla skyltar som påvisar detta hundförbud trots allt väljer att vandra längs med skidspåren, se då åtminstone till att hunden är kopplad och plocka upp bajset som den, förstås, otroligt skickligt prickar mitt i spåret. Allt detta borde jag inte behöva påpeka; det borde vara en självklarhet. Men det är det tyvärr inte för många hundägare. Och innan någon hinner protestera och gnälla över att jag inte förstår hur det är att ha hund, så kan jag tala om att jag visst vet. Jag har själv en hund och vi undviker alla skidspår under vintrarna. Allt går om man vill och tänker efter.

ANDRA LÄSER