Vinterbasaren som ska bryta fördomar och skapa kontakter

Syriska bakverk, magdans och musikuppträdanden står det på programbladet för vinterbasaren som ordnas igen på ungdomslokalen Zentra. Basaren är viktig för många invandrare.

DELAD GLÄDJE. Är dubbel glädje säger Wanthakan Blomqvist (till höger). Hon ska i slutet av november resa till Thailand med varma kläder till fattiga. Marianne Green säger att Blomqvist gör ett viktigt och värdefullt arbete.
Niklas Grönholm
22.11.2018 06:29
Wanthakan "Fon" Blomqvist är ett känt ansikte för många Borgåbor. Hon jobbar fulla dagar som städare i simhallen och i skolor men då hon inte jobbar använder hon sin tid för att hjälpa andra. Fon kommer från staden Phanom i sydöstra Thailand med cirka 200 000 invånare. Till Finland kom hon år 2005.
Jag vill dela med mig för att hjälpa andra, det är inte mycket men något i alla fall.
– Jag kommer från en fattig familj som många andra i Phanom. I staden är skillnaden mellan de fattiga och rika stor.
I Finland förtjänar hon mera än vad hon skulle göra i Thailand. Den 30 november åker hon till Thailand med varma kläder och pengar som hon ska dela ut till de utsatta.
– Jag vill dela med mig för att hjälpa andra, det är inte mycket men något i alla fall.
Den 24 november kommer Fon tillsammans flera andra personer från olika länder, att delta i en vinterbasar som ordnas på ungdomslokalen Zentra i Borgå, där man ska motverka fördomar och skapa kontakter.
VINTERBASAR UTAN FÖRDOMAR. Den mångkulturella vinterbasaren ordnas igen på ungdomslokalen Zentra. Arrangörerna lovar ett brett utbud av workshoppar, mat, musik, och dans. På bild Valter Holmström, Marianne Green och Wanthakan Blomqvist<b>.</b>

Vinterbasar för alla

Marianne Green, ordförande för Multicultural Association of Porvoo, (MAP), säger att tanken med vinterbasaren är att föra Borgåbor och invandrare närmare varandra.
– Vi vill skapa ett evenemang där lokala och invandrare kan mötas där tröskeln är låg för människor att komma i kontakt.
MAP ordnar vinterbasaren för sjätte gången tillsammans med Luckan integration, Borgå folkakademi och Borgå stads ungdomstjänster. Valter Holmström, integrationskoordinator på Luckan integration, säger att evenemanget har varit välbesökt och att de i år siktar på att locka trehundra besökare.
Jag har varit med alla år och det är fint att det ordnas. Det är ett bra ställe för mig att lära känna nya personer.
– Vi kommer att ha en hel del program, allt från musik, mat och kultur från världen över. Vid en workshop får man bland annat öva på att skriva sitt namn på arabiska och på en annan smaka syriska bakverk, säger Holmström.

Stor betydelse

Fon trivs bra i Borgå. Hon har inte under sina fjorton år i staden mötts av några fördomar. Hon säger att vinterbasaren har en stor betydelse för många invandrare.
– Jag har varit med alla år och det är fint att det ordnas. Det är ett bra ställe för mig att lära känna nya personer.
På basaren ska hon sälja traditionell thaimat. En del av de pengar som hon tjänar tar hon tillbaka till Thailand för att hjälpa sin mormor och skolorna i området.
– Jag hoppas att många dyker upp så att vi kan hjälpa så många människor som möjligt.

Vinterbasar på Zentra

Ordnas på lördag den 24 november klockan 12–15 på ungdomslokalen Zentra.
På basaren finns olika workshoppar, försäljning, dansuppträdanden och musik.
Evenemanget passar för hela familjen.

ANDRA LÄSER