Jan-Erik Gustafsson spelar i Lappträsk kyrka

Sångargillet i Lappträsk har lyckats övertala cellovirtuosen Jan-Erik Gustafsson att uppträda i Lappträsk kyrka den 19 maj. Konserten väntas locka musikvänner från när och fjärran.

MINNEN. Jan-Erik Slätis och sångargillets ordförande Sten Frondén minns amatörcellisten Albert Gustafsson som var världsturnerande Jan-Erik Gustafssons farfar.
På repertoaren finns musik av J.S. Bach, Jean Sibelius, Toivo Kuula, Gabriel Fauré och Camille Saint-Saëns. Jan-Erik Gustafsson ackompanjeras av Annikka Konttori-Gustafsson på piano och fadern Kaj-Erik Gustafsson på orgel. Trots att Sångargillet i Lappträsk står för arrangemangen kommer föreningens egna sångare inte att uppträda på konserten. Ändå saknas inte lokala anknytningar.
Organisten och kompositören Kaj-Erik Gustafsson spelade redan som åttaåring orgel i Lappträsk kyrka. Jan-Erik Gustafssons farfar Albert Gustafsson verkade dessutom som sångargillets första sekreterare och kassör när kören startade år 1949.
– Albert var själv en god amatörcellist, men den här konserten ska inte uppfattas som någon minneskonsert för honom, påpekar Jan-Erik Slätis som tagit initiativet till konserten.
– Men jag vet att Lappträskbon Albert Gustafsson var väldigt stolt över sin sonsons framgångar.

Flera kopplingar till Lappträsk och Lovisa

Albert Gustafsson dog år 1994 och många Lappträskbor känner till att han drev en bokhandel i det numera tomma lilla trähuset närmast kyrkan. Senare fanns där också en kiosk.
Under konserten väntas också Jan-Erik Gustafsson berätta något om hur han i olika skeden samverkat musikaliskt med sina östnyländska släktingar.
Även anknytningarna till Lovisa är många. Kaj-Erik Gustafsson föddes i Lovisa år 1942, och Jan-Erik Gustafsson har i flera år fungerat som konstnärlig ledare för Sibeliusdagarna i Lovisa. Även Albert var född i Lovisa år 1913.
– Vårt mål är nu att fylla kyrkan den 19 maj, säger Jan-Erik Slätis.

Finns det något speciellt du vill lyfta fram i repertoaren?

– Jag tror de flesta kommer för helheten och inte för någon speciell komposition. Men ett stycke som ju många säkert kan relatera till och omedelbart känna igen är Camille Saint-Saëns Svanen.
Biljetter kan köpas av alla sångargillets medlemmar.

Cellomusikens pärlor

Lappträsk kyrka den 19 maj kl. 16.
Jan-Erik Gustafsson (cello), Annikka Konttori-Gustafsson (piano), Kaj-Erik Gustafsson (orgel).
Biljetter t.ex. via sångargillets medlemmar exempelvis via ordförande Sten Frondén tfn 040–153 1133.