Borgåföretagare vill göra Valtimohuset till boutiquehotell

Nu är det klart. Förslaget till Borgå stadsstyrelse på måndag är att en grupp på sju affärsmän, sex av dem Borgåbor, ska få köpa Valtimohuset för 675 000 euro. Om allt går vägen kan hotellet öppna om två år.

Det var Joakim Seeberg och Arttu Hirvonen som först började diskutera möjligheterna att köpa Valtimohuset i Borgå och att bygga om det till ett hotell, ett hotell som utmanar traditionella hotellprinciper, vad nu sen det betyder.

Kontakt togs med Arttus bror Erkka Hirvonen, också han ursprunglig Borgåbo, som under de senaste tiotal åren jobbat inom hotellbranschen i Dubai.

Den här trion utvecklade konceptet och projektet och fick sedan med sig de fyra övriga delägarna i bolaget under bildning, Roni Collin, Toni Oksanen, Simo Seistola och Matti-Pekka Sävelkoski. Den sistnämnda bor i Esbo.

Internationell samarbetspartner

Gruppens anbud var inte det högsta, men konceptet gav de högsta poängen när urvalsgruppen gick igenom de tre köpanbuden. De två andra företagarna som var med och tävlade om Valtimohuset är Arto Hakala från Hirvihaaran Kartano i Mäntsälä och de lokala företagarna Marko och Päivi Ollila. Den förra hade velat satsa på ett mötes- och kongresshotell, de senare på lågbudget- och familjehotellverksamhet i kombination med uthyrning av första våningen till nuvarande hyresgäster och senare ett bostadshus där tilläggsbyggrätten hade utnyttjats.

Den vinnande gruppen har ett mer högtflygande, och dyrare, koncept som erbjuder hotellservice till en penningstark publik, tillsammans med en internationell samarbetspartner. Samtidigt bedömer stadens utvärderare att köpgruppen är ekonomiskt mycket trovärdig.

Bästa turiststaden

Fyra av delägarna presenterade på onsdagen sina visioner för den församlade pressen. Talesman och det blivande bolagets styrelseordförande Arttu Hirvonen betonade att det här är ett mål som de aktivt har jobbat för under de två senaste åren.

– Det är fantastiskt att få vara här i dag. Vi är oerhört lyckliga över att vårt förslag och vårt anbud vann tävlingen, så här långt. Vi måste ju ännu vänta på stadsstyrelsens beslut på måndag.

– Med det här hotellet blir Borgå landets bästa turiststad.

Om allt går som planerat, från det att stadsstyrelsen godkänner anbudet till att det inte blir några besvär, och att den nödvändiga planändringen kan förverkligas, vågar Hirvonen gissa på att det nya hotellet kan ta emot sina första gäster om ungefär två år.

Hotellet kommer att ha mellan 55 och 65 hotellrum beroende på om den nya planen ger rätt att bygga rum också på vindsvåningen.

Unika berättelser

I det nya hotellet ska man värna om de bygghistoriska särdragen i huset som är över hundra år gammalt.

– Det är berättelserna som är utgångsläget för vårt projekt och som gör det så unikt, säger Joakim Seeberg.

En grundlig sanering måste göras.

– Vi har gjort en konditionsgranskning, så vi känner till utgångsläget, säger Roni Collin.

– Jag har redan i över tio års tid kunnat konstatera att det behövs ett högklassigt hotell i centrum, nu kan vi erbjuda det, säger Toni Oksanen. Jag är glad att jag får vara med i den här gruppen och jag vill understryka att vi drivs av passion. Det här är inte ett strikt ekonomiskt projekt för någon av oss.

Men mycket pengar är gruppen beredd att plöja ner i projektet, allt som allt tio miljoner euro, och man räknar med att få mycket tillbaka också. Det är närmast här som utvärderingsgruppen har en del dubier.

– De ekonomiska uträkningarna är realistiska, utom när det gäller för hur stora summor en hotellgäst i medeltal konsumerar i Borgå, de närmar sig överdrift, har gruppen formulerat sig.

– Men inkomsterna för staden och sysselsättningseffekten både under byggskedet och när verksamheten väl kommit i gång är betydligt större än hos de andra anbuden. Konceptet erbjuder tjänster också till andra än hotellgästerna och på det sättet ger det än större fördelar för servicen i centrum.

Gruppen är just nu rätt så förtegen när det gäller detaljer, men säger bland annat att parkeringsproblemet redan är löst. Mer detaljer lovar de avslöja när köpet är klappat och klart, förmodligen kring årsskiftet.

Texten om antalet hotellrum korrigerad 26.9. klockan 11.05.

ANDRA LÄSER