Djärv rymdbok för de minsta

Serietecknaren Antti Ollikainen gör med pekboken VROOOM! en lovande debut som barnboksförfattare och visar att detta till synes enkla format, möjliggör många nivåer för förståelse.

SKRII, SKRÅÅ, SKRII. ANTTI Ollikainen har försett robotarna och händelserna med ljudhärmande ord i bilderboken VROOOM! för de allra minsta.

VROOOM! utspelar sig i rymden på en grön planet där robotarna Bing, lång och rund, och Bang, liten och fyrkantig, bygger en mojäng i sin verkstad. Eftersom vi befinner oss i rymden lutar färgvärlden mot det mörka, nästan dystra, där blått, grått och svart dominerar. Detta är en för författaren och illustratören Antti Ollikainen bekant värld eftersom hans serieböcker i Flu-trilogin (2014–2017), som handlar om en Indiana Jones-lik figur i fågelskepnad, är tecknade i liknande färger.

Robotarna och mojängerna i VROOOM! är däremot illustrerade i varierande nyanser av brunt som lättar upp det dystra. Det samma gör även Bings och Bångs till synes glada samarbete som sida för sida får mojängen att växa sig större och till slut anta formen av ett avlångt och ovalt föremål på tre ben.

Ollikainen som enligt egen utsago fascineras av bilderböcker med litet text eller ingen text alls, har förlitat sig på en liknande teknik och i stället försett robotarna och händelserna med ljudhärmande ord. Då Bing och Bång utrustar sin mojäng med ett bränslesystem, låter det glugg, glugg, glugg och då Bing sågar itu ett avlångt föremål låter det skrii, skråå, skrii.

Dessa, visserligen rätt förutsägbara ord, vägleder läsaren men uppmuntrar även till växelverkan med lyssnaren. Det gör också illustrationerna som i den här boken är föredömligt detaljrika och finurliga. Det kan till exempel vara spännande att tillsammans med en liten lyssnare fundera på vad robotarnas slit egentligen skall leda till eller vad alla verktyg och manicker kan ha för namn och funktioner.

Pekbokens klimax stundar då mojängen, inget mindre än en rymdfarkost, är redo för att bordas. Då två glada robotar klivit ombord slår farkostens tak igen med ett klang! och så bär det av i en hisnande resa genom kosmos. Hur denna serpentinliknande färd, som givetvis ackompanjeras av diverse ljud, tar slut förblir ändå oklart och lämnar läsaren förbryllad.

Åker robotarna hem igen, landar de på en annan planet eller försvinner farkosten i världsalltet? Det förtjänar att övervägas men klart är i alla fall att Ollikainen bjuder på en avslutning som är ovanlig för pekboken, det ovissa slutet.

VROOOM!

Pekbok, text och illustrationer: Antti Ollikainen.

Förlag: Schildts & Söderströms.

ANDRA LÄSER