Elin Lindberg: När Mårrans biljett kostar lika mycket som min väljer jag att ta bilen till jobbet

Om kollektivtrafiken ska vara attraktiv är det inte bara biljettprsierna och tidtabellerna som måste anpassas efter pendlarnas behov - hundar måste dessutom få åka med gratis, annars är risken stor att fler väljer bilen framom bussen.

Onnibus flex tar betalt för att låta husdjur åka med på bussen.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
09.11.2022 18:11
Jag var ute på promenad med min hund Mårran häromdagen. På en liten, trång skogsstig ville Mårran bekanta sig med en ny hundvän som kom gående mot oss. Medan hundarna stiftade bekantskap med varandra började jag och den andra hundens matte av oklar anledning diskutera kollektivtrafiken i Sibbo, och det hon berättade fick mig att häpna.
Det kostar nämligen numera att åka kollektivt med sin hund. Förut, innan Borgå Trafiks bussar började köras i Onnibus regi på rutten Helsingfors-Sibbo-Borgå, var det endast större hundar som det kostade att ta med sig på bussen. Men från och med början av juni i år måste ägaren betala en nätt liten summa för att hunden, oavsett storlek, ska få åka med på bussen. Och det är inga små summor vi pratar om: fem euro om biljetten är köpt på nätet på förhand och åtta euro om biljetten köps på bussen. I princip lika mycket som en personbiljett med andra ord.
Ägaren till Mårrans nya vän förklarade att hon nu fått tänka om de dagar hon behöver ta med sig sin hund på jobbet. Tidigare var resan ganska bekväm och de kunde åka med en och samma buss nästan hela vägen fram till arbetsplatsen. Nu ser situationen helt annorlunda ut: De tar först HRT:s buss till metron, åker sedan metro in mot Helsingfors och till sist blir det ännu en kort tur med spårvagn innan de är framme och kan pusta ut.