Den traditionella kråkdagen firades på Kråkö i solig stämning

Kråkö bygdeförening som fyller 90 år i mars fungerar aktivt för öns invånare.

Invånarna på Kråkö firade kråkdagen.
14.03.2023 16:04
Invånarna på Kråkö firar kråkdagen varje år i mitten av mars. Då har man som tradition att gå runt ön för att sedan samlas i föreningshuset Sjötorp för att äta ärtsoppa och pannkaka. 
Traditionen att gå runt ön, kråkvandringen, har sitt ursprung på 1970-talet. Kråkvandringen gick av stapeln i en festlig stämning i år, eftersom Kråkö bygdeförening fyller 90 år i år. För att fira detta bjöds alla på fylltårta i stället för pannkaka. 
Även båtbyggarmuseet var öppet under dagen.
Bygdeföreningen fungerar aktivt på ön och vill upprätthålla en gemenskap på Kråkö. Jubileumsåret till ära ordnades många aktiviteter där invånarna kunde medverka. Öborna fick svara på Kråkös egna Krax- medlemstidnings gallupp samt rösta om Kråkös nya logo. 
Därtill fick barnen rita kråkor till krax tidningen som utkommer i vår, efter flera års paus.
Kråkö bryggeris nya krögare Jari Voutilainen som är aktivt med i bygdeföreningen stod för tillredningen av den goda ärtsoppan. 
– På den soliga vinterdagen smakade ärtsoppa och kaka speciellt bra för öns invånare. Det var mycket folk i svang och vi räknade att i alla fall 80 personer avnjöt soppa. Förutom den goda maten finner vi det viktigt att erbjuda invånarna en plats för fri samvaro. Firandet av Kråkdagen är ett bra exempel på hur ett simpelt koncept bär år efter år och blir till en stark tradition som för öborna samman, säger Suvi Hanste som var med och ordnade evenemanget. 
För Kråköborna är kråkdagen ett vårtecken och en av aktiviteterna under dagen handlar just om vårtecken i skärgården, nämligen att öborna fick delta i en tävling där man gissar när isen går mellan Sjötorp och yttre Barlasholmen. 
När våren fortskrider börjar man ivrigt vänta och kika på stranden mot ”bali” för att se när isen börjar smälta och i fall man gissat rätt i tävlingen.
Texten är skriven av Kråkö Bf.

ANDRA LÄSER