Köpmän vill stöda närståendevårdarna

Borgå svenska köpmannaförening ordnar en basar till förmån för närståendevårdarna i Borgå. Köpmännen vill på det sättet visa sin uppskattning för det jobb närståendevårdarna gör.

STÖD FÖR VÅRDARE. Borgå svenska köpmannaförening ordnar basar till förmån för närståendevårdarna i Östnyland. Från vänster köpmannaföreningens ordförande Ann-Len Bäck, Tuomo Rytkölä, Salome Rytkölä och köpmannaföreningens sekreterare Kim Gustafsson.
Jannika Lindén
14.11.2016 08:17 UPPDATERAD 14.11.2016 09:26
Tanken att ordna en basar för något välgörande ändamål föddes inom Borgå svenska köpmannaförening i våras.
– Vi diskuterade saken, och satte i gång. Allt jobb har vi gjort på talko inom föreningen, säger ordförande Ann-Len Bäck.
Att det blev just närståendevårdarna som blir förmånstagare kom sig av en vilja att uppmärksamma det viktiga arbete närståendevårdarna gör.
– Vi fick höra om att det nyligen grundats en förening för närståendevårdarna, och tycker att samhället borde stöda vårdarna mera, säger Kim Gustafsson som är sekreterare för Borgå svenska köpmannaförening.
Tuomo Rytkölä är närståendevårdare åt sin fru Salome Rytkölä. Han är också ordförande för föreningen Östra Nylands närståendevårdare och vänner. Föreningen är alldeles nygrundad, den grundades i februari i år.
– Det känns naturligtvis mycket bra att man vill stöda oss. Det är svårt att tro att det är sant, säger Tuomo Rytkölä.

Ny förening

Tuomo Rytkölä och flera av medlemmarna i föreningen kommer att komma med på basaren om en dryg vecka. För att det ska vara möjligt kommer paret Rytköläs dotter hem för att se efter sin mamma.

Närståendevårdare

En närstående tar hand om en familjemedlem eller anhörig som inte klarar sig i vardagen själv.
Förbundet Omaishoitajat ja läheiset grundades 1991 och är centralorganisation för lokalföreningar över hela landet. Den nyaste i raden är den östnyländska föreningen. Den är den sjuttionde.
Enligt förbundet hjälper omkring en miljon finländare regelbundet en anhörig. 60 000 av dem är bundna dygnet runt av sitt åtagande.
En närståendevårdare som skrivit ett avtal om vård av den anhöriga med kommunen hen bor i får en ersättning för arbetet. Det finns omkring 45 000 avtal i Finland.
– En närståendevårdare är bunden dygnet om och det är svårt att komma hemifrån, säger han.
Tills vidare har närståendeföreningen endast 31 medlemmar, men Rytkölä hoppas att medlemsantalet så småningom ökar. Man behöver inte vara närståendevårdare för att vara medlem.
Lördagen den 19 november mellan klockan 10 och 14 kan man fynda allt från julkort, julklappar och julkransar till bakverk, blommor och glögg i Borgå FBK:s hus, Brankkis, på Kyrkogatan. Intäkterna går oavkortade till närståendevårdarnas förening.
– Vi har också ett lotteri. Om man vill vara med och stöda närståendevårdarna får man gärna delta med en lotterivinst, säger Ann-Len Bäck.
Eventuella lotterivinster kan lämnas in till K-Market Marski på Mannerheimgatan till och med 18.11.
Det är första gången köpmannaföreningen ordnar ett evenemang för välgörenhet, men inte nödvändigtvis den sista.
– Om det här lyckas kan det mycket väl bli en tradition, säger Kim Gustafsson.