Konungen anländer till Lovisa: Fredens dag och Barnens dag

Lovisa Stads Goda Inwånare uppmärksammar i år tre freder från 1700-talet och arrangerar en picknick med gamla lekar för hela familjen i samband med evenemanget Konungen anländer till Lovisa.

Evenemanget ordnas i år för 24:e gången.
Lovisa Stads Goda Inwånare rf skriver i ett pressmeddelande att föreningen ordnar evenemanget Konungen anländer till Lovisa för 24:e gången under första veckoslutet i juli. Tre freder som slöts på 1700-talet uppmärksammas i samband med evenemanget. De tre frederna som föreningen har valt att uppmärksamma i år är freden i Nystad 1721, freden i Åbo 1743 och freden i Värälä 1790.

Salutskott för frederna

För att uppmärksamma de tre frederna firas de med tre salutskott vid Skeppsbron på Fredens dag den 2 juli klockan 13. Salutskotten skjuts med kanon, varefter föreningen kort förklarar vad respektive fredsavtal handlade om.

Konungen anländer till Bastion Ungern

Lovisa Stads Goda Inwånare bjuder barnfamiljer på picknick till Bastion Ungern på Barnens dag den 3 juli klockan 13 – 16. Evenemanget börjar med att konungen Adolf Fredrik anländer till bastionen med häst och kärra. Dagen fortsätter med gamla lekar och spel från 1700-talet. Barnen kan också prova på att fäktas, kasta kägel, göra en sälgflöjt eller åka hästkärra.
Vuxna kan prova på det gamla kortspelet cuccu och njuta av picknicken i samband med 1700-tals stråkmusik. Publiken får gärna också klä sig i historisk klädsel, meddelar evenemangets regissör Tuovi Putkonen.

ANDRA LÄSER