Två veckor blev till sju månader – ukrainskan Maria Leonova är residenskonstnär i Lovisa

Ukrainska konstnären Maria Leonova fascineras av kontrasterna i Finland – hon kommer närmast från Esbo där hon var i residens i två månader. Nu är det den betydligt mindre staden Lovisa som gäller fram till årsskiftet. Det är Art in Lov residenset i Lovisa som står värd för besöket.

Ukrainska konstnären Maria Leonova har låtit sig fascineras av Finland. Hon skapar i residenset Art in Lov i Lovisa fram till årsskiftet. De här verken gjorde hon i våras när hon befann sig i Polen.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
19.10.2022 14:12
Ukrainskan Maria Leonova lämnade sitt land i början av mars för vad hon trodde skulle bli ett par veckor. Det blev inte så – hon hamnade i Polen där hon undervisade ukrainska studerande vid sidan om sitt eget skapande, och sedan kom hon till Finland. Först väntade en residens i Esbo och nu är hon residenskonstnär i Lovisa.
– När jobbet i Polen tog slut behövde jag ett nytt projekt och fick erbjudande om en residens i Finland. Jag var två månader i Esbo och nu är jag här i Lovisa. Det här är en ny kontext för mig, både små och stora städer är intressanta, säger hon. 
I Lovisa stannar hon året ut. På sommaren fascinerades Leonova av hur finländarna njöt av sol, ljus och värme tillsammans med sina familjer.