Kitty Broas: Praktik på Östnyland – spännande men mycket givande

Under två veckor praktiserade niondeklassaren Kitty Broas på Östnyland. Här berättar om sina erfarenheter av att jobba som reporter.

04.02.2023 11:47 UPPDATERAD 05.02.2023 11:31
När jag fick veta att jag fått praoplats på tidningen Östnyland kände jag mig spänd. Spänningen är svår att förklara. Jag var ivrig men ändå nervös. Det var som om fjärilarna i magen ville komma ut genom öronen.
Jag visste inte om mina kunskaper i skrivande skulle räcka till och om mina idéer var tillräckligt bra. Men nu när jag tänker en vecka bakåt tycker jag att jag har klarat mig bra.
Den första måndagen var spännande, en helt ny miljö och nya människor väntade mig. Men genast när jag steg in i redaktionen försvann pressen. Människorna var vänliga och själva stämningen var välkommande. Jag fick penna och papper där jag skulle anteckna viktiga grejer under intervjuer, jag kände mig ganska proffs. De första dagarna var ganska lugna och jag hade mycket tid att förbereda frågor för de kommande intervjuerna. Att ringa upp personer och säga “Kitty Broas från Östnyland här hej” var också mycket spännande för i vardagen skulle jag inte ringa personer som jag inte känner. Men ju mer jag gjorde det desto bekvämare blev det. Hoppas jag inte av misstag svarar på det sättet efter praon om någon ringer.
Under den första veckan fick jag lära mig mycket nytt. Jag lärde mig hur man intervjuar, skriver flytande text och visar upp sig på ett nytt sätt. Jag märkte att som journalist måste man vara noggrann med vad man säger och gör. För handlingar har konsekvenser. Som journalist måste man vara tuff mot kritik för alla kan ju inte alltid vara av samma åsikt och så är det bara.
Jag märkte att som journalist måste man vara noggrann med vad man säger och gör. För handlingar har konsekvenser. Som journalist måste man vara tuff mot kritik för alla kan ju inte alltid vara av samma åsikt och så är det bara.
Det mest spännande var när min första artikel om andra stadiet blev publicerad. Det kändes galet att mitt namn stod i en tidning och att krumelurerna på pappret var min text. Förstås var texten redigerad och ändrad men det var ändå min text.
Att jobba på Östnyland är mångsidigt och dagarna varierar mycket. Vissa dagar har jag fått vara ute på uppdrag och intervjua folk medan vissa dagar har jag suttit och skrivit.
Det värsta med praktiken var när jag fick “writers block”. Det irriterade mig för inget lät bra och jag fick sitta i en timme och bara fundera och fundera. Skrivande verkar lätt när man får det att flöda men när det blir tomt i huvudet är det svårt att få meningar att passa ihop. Huvudet ville explodera, puff!
Det bästa var uppdragen och intervjuerna. Det var roligt att gå omkring i stan och intervjua människor. Jag tyckte mycket om att vara på Bogy-show och fotografera. Intervjun i Kvarnbackens skola i klass 2C var också mycket roligt för eleverna var så ivriga och vänliga. Det var också roligt att lyssna på reportrarnas diskussioner och åsikter om saker och ting. Också fredagsskoj som tidningen alltid har på fredagarna på Facebook.
Jag tror att praon hos Östnyland har inverkat mycket på mitt skrivande och sätt de senaste två veckorna. Jag rekommenderar Östnyland för personer som gillar att skriva och är nyfikna på att lära sig något nytt. Det är också mångsidigt och kreativt jobb. Jag vill tacka alla som tagit mig emot och kommer gärna på nytt fast på sommarjobb om jag får en chans.
Skribenten är praoelev på tidningen Östnyland

ANDRA LÄSER