Fyrverkerismällar har hörts i Borgå – ”Ett problem varje år”

Räddningsverket i östra Nyland vill påminna allmänheten om hur man ska använda fyrverkeripjäser på ett tryggt sätt. Att avfyra pjäserna före klockan 18 på nyårsafton är inte tillåtet.

Under torsdagen skräpade en använd fyrverkeripjäs i Runebergsparken.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
30.12.2022 07:00 UPPDATERAD 30.12.2022 07:03
Alltsedan fyrverkeriförsäljningen började på tisdagen har enstaka smällar hörts på olika håll i stan. Även om räddningsverket inte fått in några anmälningar om det här är den jourhavande brandinspektören Tommi Koivula medveten om situationen.
– Ofta handlar det om yngre personer som så att säga är alltför ivriga med att börja skjuta nyårsraketer. Det här är ett problem varje år.
Det är tillåtet att avfyra fyrverkeripjäser endast på nyårsafton mellan klockan 18 och 02. Så vid andra tidpunkter borde det inte höras smällar eller synas ljussken på himlen orsakade av fyrverkeripjäser.
– Det är polisen som tar ställning till vilka förseelser det kan handla om från fall till fall. Men jag kan tänka mig att det kan vara fråga om hemfridsbott om man avfyrar fyrverkeripjäser i ett bostadsområde då det inte är tillåtet.

Kom ihåg-lista för fyrverkerientusiasterna

Endast vuxna får inneha och använda fyrverkeripjäser.
Bekanta dig noggrant på förhand med pjäsernas bruksanvisningar och särskilt säkerhetsavstånden.
Använd endast godkända fyrverkeripjäser med CE-märkning.
Spara festdryckerna till senare – var nykter då du skjuter fyrverkerier.
Det är tillåtet att skjuta fyrverkerier under nyårsnatten klockan 18–02.
Det är förbjudet att använda nödraketer som fyrverkerier, eftersom de kan orsaka onödiga sökoperationer i synnerhet nära vattendrag
Använd en stadig ställning för fyrverkeripjäserna och stöd grytorna ordentligt med snö eller stenar.
Den som använder fyrverkeripjäser är skyldig att städa upp avfall och ersätta eventuella skador.
Försök inte tända en fyrverkeripjäs på nytt om den inte fungerar, vänta i minst 10 minuter på det säkerhetsavstånd som nämns i bruksanvisningen innan du närmar dig pjäsen.
Var mån om husdjur, det hårda ljudet kan skrämma dem.
Kom ihåg att använda skyddsglasögon, de rekommenderas även för publiken.
Om du är på väg att titta på en fyrverkeriuppvisning, reservera tillräckligt med tid och var beredd på rusning – utnyttja kollektivtrafik om du kan och kom ihåg skyddsglasögonen.
Källa: Räddningsverket i östra Nyland
Koivula säger att det är upp till var och en att avgöra om man vill göra en anmälan om fyrverkeripjäser som avfyras redan före nyår. Men han vill påminna om de praktiska realiteterna.
– Det är ofta fråga om ungdomar som avfyrar någon enstaka smällare och sedan avlägsnar sig från platsen. I sådana fall hinner myndigheterna inte reagera och anmälningarna kan belasta räddningsväsendet i onödan. Däremot ska man definitivt ringa 112 om man bedömer att fyrverkeripjäserna kan orsaka fara eller om smällandet verkar fortsätta en längre tid.
Koivula anser att Borgåborna överlag hanterar fyrverkeripjäserna ansvarsfullt.
– Till exempel i Gamla stan (se karta) är det förbjudet med fyrverkerier eftersom de lätt skulle kunna orsaka bränder. Och enligt min uppfattning respekterar Borgåborna det här förbudet.
Koivula har ändå en hälsning till dem som planerar att själva avfyra fyrverkeripjäser.
– Kom ihåg säkerheten, både din egen och alla andras. Använd skyddsglasögon och välj en trygg plats för fyrverkeriet. Och avfyra pjäserna endast då det är tillåtet.

ANDRA LÄSER