1920-talet var ett oroligt och våldsamt årtionde i Sibbo – Martin Andersson benar ut tretton brutala fall

Krimlitteratur har sin hängivna läsarskara. Nu har Martin Andersson kommit ut med en bok som beskriver tretton kriminalbrott i Sibbo under 1920-talet.

Martin Andersson är en aktiv och engagerad lokalhistoriker som gett ut många böcker. Nu är han aktuell med en bok om det våldsamma Sibbo under 1920-talet.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
30.09.2022 13:38
Med historier om tragiska mord och dråp i Sibbo under 1920-talet beskriver lokalhistoriker Martin Andersson ett mörkt och våldsamt årtionde, inte enbart i Sibbo utan i Finland. 1920-var det mörkaste
årtiondet i brottsstatistken i Finland. I Sibbo inträffade åtminstone tretton brott mot liv under tidsperioden, och de tretton fallen beskriver Andersson med främst tidningar som källa. Bland annat Borgåbladet och Hufvudstadsbladet har flitigt rapporterat om den tidens brott, antagligen medvetna om publikens stora intresse för brott och olyckor som är lika stort i dag, hundra år senare. 
Efter att ha läst hundratals tidningsartiklar från Nationalbibliotekets digitala tidningsarkiv åren 1915-1945 tycker sig Andersson se att pressens sätt att rapportera om brottsfall är annorlunda i dag jämfört med för hundra år sedan. Då rapporterade tidningarna i detalj om polisutredningar och domstolsbehandlingar. I Martin Anderssons bok blir resultatet detaljerade och rentav spännande texter om grova brott i lokalsamhället, mycket kanske redan glömt men även händelser som antagligen lever kvar i minnen och berättelser.
 
Martin Andersson, Brott mot liv i Sibbo på 1920-talet
Martin Andersson har gjort sig känd för ett flertal böcker om Sibbos lokalhistoria, bland annat om inbördeskrigets händelser i Sibbo, om desanterna i Sibbo och Borgnäs 1941, om nazismens kopplingar till Svenskfinland 1932–1948, Nickby sjukhus mörka historia, och i fjol kom han ut med en bok om politiska mord i Finland.
Bakgrunden till att just 1920-talet så var oroligt och våldsamt i Sibbo finns i den ökade alkoholkonsumtionen och spritsmugglingen, som  bidrog till ökad grov brottslighet. Även inbördeskriget kastade sin skugga över samhället i Sibbo. 
Andersson berättar att polisen i Sibbo inte lyckades utreda alla brott, och några mord har förblivit olösta. Boken behandlar också den dåtida värsta tågolyckan i Finland, som inträffade i Mårtensby på hösten 1918.
Boken är tvåspråkig och har 139 sidor, och man hittar den i Sibbo bokhandel och på nätbokhandlar.

ANDRA LÄSER