M/S Gabriella fick blackout när hon skulle ut mot Stockholm – Johan Peltola från Borgå var ombord

Borgåbon Johan Peltolas och hans sambos kryssning till Stockholm kom av sig innan den ens börjat. Han beskriver olyckan vid Skatuddens terminal: "Pluspoäng åt Viking Line, de skötte det här så bra som man bara kan."

Viking Line drev okontrollerat mot kajen vid Salutorget på onsdagseftermiddagen. Johan Peltola beskriver hur det kändes ombord på fartyget.

Johan Peltola anade oråd när M/S Gabriella avgick från Skatuddens terminal och han inte hörde ett enda ljud av bogpropellrarna, som i vanliga fall driver fartygets skarpa vänstersväng.

– Vi hade utsikt mot kongresscentret Marina från hytten och jag tänkte "jäklar", nu börjar det komma riktigt nära. Så jag gick till fönstret för att se vad som hände. Det var då skrovet för första gången skrapade mot kajen. Jag sa åt min sambo: håll i dig nu. Vi körde rakt mot pariserhjulet, säger Peltola.

Det som ögonvittnen i andra medier kallat rejäla smällar kallar Johan Peltola snarare "en liten duns".

– Men det var kanske för att jag var förberedd på den. Hade jag stått i duschen eller hissen hade jag sannolikt upplevt den annorlunda.

Stämningen ombord beskriver Peltola som lugn. Besättningen gjorde utrop med 15 minuters mellanrum. "Vi undersöker det skedda", var budskapet.

En timme efter kollisionen meddelade rederiet att kvällens färd mot Stockholm var inställd och att passagerare erbjöds transport till Åbo för att ta en annan färja till Stockholm. Väl tillbaka i terminalen mötte Peltola och de andra passagerarna Gränsbevakningen som kollade identitetsbevis, och Viking Lines personal som räknade passagerare.

– Man fick även stanna ombord om man inte kunde ta sig någon annanstans för natten.

Pluspoäng åt Viking Line

Men Johan Peltola med sambo valde att styra kosan hemåt mot Borgå.

– Jag är nu hos min son i Helsingfors, han plockade upp mig i terminalen.

Johan Peltola har aldrig tidigare varit ombord på ett fartyg som drabbats av blackout, alltså att strömtillförseln slås ut. Viking Line har ännu ingen klarhet i varför det skedde.

– Jag har ändå rest en del, på kryssare i Karibien och på Medelhavet, och varit med om stormar. Men jag förstod snabbt vad det handlade om.

Han hyllar Viking Lines insats i det skarpa läget.

– Pluspoäng åt dem. De skötte det här som man bara kunde.

Peltola och hans sambo kommer att kunna boka om sin resa till en annan dag.

Det här hände

Fartyget kolliderade mot kajen vid Allas Sea Pool i Södra hamnen i Helsingfors strax efter avfärd på onsdag eftermiddag.

Fartyget fick en blackout och har lidit smärre plåtskador, uppger Viking Line. En blackout innebär att strömtillförseln slås ut.

Fartyget hade drygt 200 passagerare plus besättning ombord. Det har kapacitet för över 2 400 passagerare.

När M/S Gabriella kan vara i trafik igen är oklart. Rederiet ska nu tillsammans med elsystemsleverantören Kongsberg utreda vad felet med strömtillförseln kan ha berott på.

Det blåste ungefär sju meter i sekunden sydvästlig vind vid tidpunkten för olyckan, med vindbyar på upp till 14 meter i sekunden, enligt Meteorologiska institutet.

Gabriella fick en blackout också i somras när hon trafikerade rutten Helsingfors-Visby.

Videon nedan visar hur fartyget kör in i kajen.

ANDRA LÄSER