Helén Kurri: Kandidaterna gjorde sitt – nu kan det vara din röst som avgör

Stämningen var på topp när partier och kandidater avslutade sina kampanjer på lördagen. Samtidigt kunde man ana en viss oro: Kommer flera veckors intensivt kampanjarbete att synas när rösterna räknas?

Det var fullt med folk, och kandidater, utanför Lundi på lördagen. 
LedareHelen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
02.04.2023 12:19 UPPDATERAD 02.04.2023 19:52
Vallokalerna i Finland har öppnat, där kan röstberättigade finländska medborgare rösta på sin kandidat i riksdagsvalet fram till klockan 20 i kväll.
Förhandsröstningen har slagit rekord, drygt 40 procent av alla röstberättigade röstade på förhand. I förra valet röstade 36 procent på förhand.
I Borgå röstade man ännu flitigare. 46,5 procent förhandsröstade i Borgå, medan man i Sibbo röstade 39,2 på förhand och i Lovisa 35, 3.
På lördagen var det något av karnevalstämning utanför Lundi i Borgå, där partiernas tält och kandidaterna hade fullt upp att en sista gång före den egentliga valdagen få ut sitt budskap. Solen strålade från en klarblå himmel, kandidaterna bjöd på godis, hembakade kex, grillad korv, kaffe, ärtsoppa – och budskapet: rösta!
Man kan inte annat än lyfta på hatten för alla kandidater som under de senaste veckorna ägnat massor med tid till att stå på torg (i ur och skur), deltagit i debatter, och pratat i timtal med potentiella väljare. 
Man kan inte annat än lyfta på hatten för alla kandidater som under de senaste veckorna ägnat massor med tid till att stå på torg (i ur och skur), deltagit i debatter, och pratat i timtal med potentiella väljare. 
Att valet är extremt spännande i östra Nyland har många kandidater märkt av, och kanske den höga förhandsröstningen speciellt i Borgå tyder på att väljarna verkligen vill se att regionen har sin egen representant i riksdagen. 
Senare i kväll vet vi om förhandsröstningens aktiva röstande följs av ett lika aktivt röstande i dag på själva valdagen.
I det här skedet kan man fortfarande bara spekulera hur resultatet kommer att se ut. De tre största partierna kommer att vara Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna. Men i vilken ordning kommer de? Det är möjligt att partiet som får största procenten av rösterna ändå inte vinner flest mandat, och därmed blir störst.
Vi har en spännande kväll framför oss. Men först – rösta, om du inte redan har gjort det.

ANDRA LÄSER