Astra Zeneca till riskgrupp 2 i Borgå

Trots all uppståndelse och trots att många länder stoppat coronavaccinet Astra Zeneca är det just det vaccin som erbjuds alla dem hör till riskgrupp 2 och som Borgå börjar vaccinera redan den här veckan.

De som hör till riskgrupp 2 kan beställa tid till coronavaccinering i Borgå från och med onsdag.
ön
16.03.2021 12:25 UPPDATERAD 16.03.2021 15:32
Coronavaccinationer för personer i åldern 18–69 år som på grund av sin sjukdom hör till riskgrupp 2 börjar i Borgå. Tidsbeställningen inleds på onsdag klockan 8.
I första hand ska man beställa tid elektroniskt på adressen www.coronavaccinbokning.fi
Om lediga tider inte finns, måste man återkomma senare. För elektronisk tidsbeställning behövs bankkoder eller mobilcertifikat.
Den som inte kan boka elektroniskt ska i stället ringa 040 145 5000. Numret har en återuppringningstjänst. Ring endast en gång och vänta på återuppringning.
Till riskgrupp 2 hör alla med astma som kräver kontinuerlig medicinering, svår hjärtsjukdom, bland annat hjärtsvikt, ändå inte blodtryckssjukdom, de som har neurologisk sjukdom eller tillstånd som stör andningen, läkemedelsbehandling mot autoimmun sjukdom som försvagar immunförsvaret, svår kronisk leversjukdom, typ 1-diabetes eller binjureinsufficiens, sömnapné, psykossjukdom eller sjuklig fetma, med BMI över 40.

Astra Zeneca

Vaccineringen av riskgrupp 1 fortsätter. Både de som hör till riskgrupp 1 och de som hör till riskgrupp 2 får Astra Zenecas vaccin.
– Det är förståeligt att Astra Zenecas vaccin väcker oro när vaccinet har pausats i några länder, säger chefläkare Kati Liukko. Vaccinet har ändå getts i många doser i världen utan problem och vaccinet har godkänts enligt samma praxis som alla andra vaccin. Att ta vaccinet anses vara tryggt och mycket viktigt för personer som hör till riskgrupperna.
– En allmän biverkning som vaccinet har noterats ge är ömhet i musklerna och lätt feber men dessa går snabbt förbi.
Från torsdag 18 mars ges vaccineringarna i Konstfabriken på adress Västra Alexandersgatan 1, ingång via huvuddörrarna, i första hand via innergården på Alexandersskvären.