Paipis firar sitt hundraåriga bönehus i oktober

Hundra år av aktiv verksamhet i eget hus ska firas. Bönehuset i Norra Paipis firar sitt jubileum med lovsång, kaffe och tårta.

Huset har renoverats både utvändigt och invändigt under årens lopp, och är i flitig användning.
Helen Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
21.09.2022 14:23
Den 15 oktober 1922 invigdes det nya bönehuset i Norra Paipis. Träbänkar på ett cementgolv och ingen belysning ramade in festligheterna för hundra år sedan. När det blir dags för 100-årsfest den 9 oktober blir det i ett hus som har varit med om mycket under det gångna seklet, och inte minst har det renoverats och förbättrats.
Föreningen som byggde huset är fortfarande aktiv, och bönehuset är i flitig användning. I den här festen kommer gästerna inte att behöva sitta på träbänkar på ett bart cementgolv.
Vivan Suokas, ordförande för Paipis bönehusförening, berättar att huset byggdes en gång i tiden eftersom det saknades en samlingslokal i byn. 
– Folk träffades hemma hos varandra i små stugor, det var trångt. När föreningen fick en tomt av Josefin och Otto Granqvist kunde man bygga huset.
I dag finns alla bekvämligheter i huset. Parkeringsplatsen är utvidgad och det senaste är gårdsbelysning och ett fint staket vid ingången. Föreningen får bidrag av kyrkliga samfälligheten. 
– Det är vi tacksamma för, annars skulle det bli svårt, med tanke på stigande priser på det mesta plus fastighetsskatt. För 20 år sedan blev bönehuset officiellt 'bykyrka" , på förslag av kyrkoherden. Men i folkmun talar vi fortfarande om "bönehuset."
Föreningen är en fristående bönehusförening, vilket innebär att alla kristna församlingar är välkomna att hålla sina möten i bönehuset. Den lutherska kyrkan håller gudstjänst en gång i månaden, den besöks av ett trettiotal personer.
– När vi sjunger julsånger brukar kyrkan däremot vara fullsatt, och dessutom har vi auktioner ett par gånger om året.
Familjefester arrangeras också i kyrkan, men nu är det alltså kyrkans eget jubileum som är på gång.
– Festen söndagen den 9 oktober klockan 15 har lovsång som tema, och så bjuder vi på kaffe och tårta. Alla är varmt välkomna, säger Vivan Suokas och tillägger att ingen kollekt uppbärs under festen men frivilliga gåvor är givetvis alltid välkomna.
Adressen är Rajakulmavägen 39 i Norra Paipis.

    ANDRA LÄSER