ÖN:s dialektsatsning forsätter! Saknar du ditt favoritord?

Dialekt är roligt och väcker definitivt känslor. Orden på Östnylands dialektprodukter är läsarnas favoriter – men fattas ditt eget favoritord?

En affisch, en tygkasse, en disktrasa och en kökshandduk finns att få med läsarnas bästa östnyländska ord.
Tidningen Östnylands dialektsatsning blev en succé och många vill ha en affisch eller en annan produkt prydd med östnyländska ord hemma. Dialektprodukterna är också den perfekta julklappen till en lokalpatriotisk östnylänning. I våras bad vi läsarna anmäla sitt favoritord på östnyländska, och ett hundratal ord lämnades in under de två veckor frågan var öppen. Av de orden valde vi ut 28 som kom med på produkterna. Alla ord som används i Östnyland är inte ursprungligen östnyländska även om de används i Östnyland. De ord som finns med på våra produkter har östnyländskt ursprung, det har Caroline Sandström på Institutet för de inhemska språken kontrollerat.
Dialekt väcker både känslor och diskussion och det är jätteroligt att höra alla kommentarer av våra läsare. Många för fram sitt eget favoritord – som inte finns med. Hur orden egentligen ska uttalas eller stavas är också en sak som engagerar. Heter det viskli, veskli eller viskligär? Leetvitu, leitvitu eller leetvitugär? Det bästa med dialektord är att man får säga som man vill – ordkan uttalas och användas olika i två byar som ligger intill varandra.
– Det finns mycket känslor involverade när det gäller dialekter, och det är det som är så roligt, säger Caroline Sandström i artikeln om läsarnas ordförslag.
Det är tydligt att det finns flera bra östnyländska dialektord som är värda att lyftas fram. Därför ställer vi frågan igen: Vilket ord är din favorit bland de östnyländska dialektorden? Fram till den 3 december kan du fylla i ditt ord. Bland dem som deltar lottar vi ut några dialektprodukter.
Det var Östnylands tidigare medarbetare Petra Lind som tog initiativet till dialektsatsningen. Grafiker Nora Lietepohja har svarat för designen av produkterna.
På lördagen kommer Östnyland att finnas på jultorget i Borgå från klockan 10. Välkommen med tips om vad vi borde skriva om, med åsikter och kommentarer. Du kan också komma bara för att prata bort en stund. Naturligtvis kan man också köpa våra dialektprodukter.

ANDRA LÄSER