Först var det toapappret – nu hamstrar folk vikter för hemmaträning

Finländarna är förpassade till hemmagymmet under undantagstillståndet, men nu är det också svårt att få tag på redskap för hemmaträningen.

Joona Vaihio på Intersport säger att alla redskap för träning hemma har gått bra åt.
Emma Strömberg/SPT
04.04.2020 19:30
Det är inte bara toalettpapper som finländarna rusade för att köpa när regeringen utlyste undantagstillstånd för drygt två veckor sedan.
Butikshyllorna och nätbutikerna länsades också på vikter och andra redskap för hemmaträning. I Citymarket i Kuppis i Åbo gapar hyllan för vikter tom. Endast ett set med enkilosvikter finns kvar. På en papperslapp ber stormarknaden om ursäkt för leveranssvårigheterna som orsakats av den exceptionella situationen.
I Intersports nätbutik är alla kettlebells, förutom de högsta vikterna på 20 och 24 kilo, slut. Men i butiken i Åbo centrum finns det några kettlebells på hyllan.
– Vikterna har hunnit ta slut redan ett par gånger och vi har fått beställa in mera, säger försäljaren Joona Vainio.
Han räknar upp andra redskap för hemmaträning som har gått bra åt: hopprep, gymnastikbollar, stretchband, yogamattor.

Basketbollar säljer också

Också i tränings- och friluftsbutiken XXL:s nätbutik är flertalet vikter slutsålda.
Nätbutiken Fitnesstukku har också slut på de flesta viktseten. Nätbutiken upprätthålls av det svenska företaget Health and Sports Nutrition Group som har verksamhet i alla nordiska länder.
Zara Wahlberg på företaget säger att försäljningen i hela Norden har förskjutits från kosttillskott och proteinprodukter, som annars är deras huvudsakliga produkter, till vikter och annan utrustning för hemmaträning.
Mika Turola, marknadsföringschef på Stadium, säger att förutom hemmaträningsredskap har kunder också köpt extra mycket utrustning för friluftsliv och andra aktiviteter utomhus. Vandringsskor och friluftskläder har gått bra åt. Basketbollar har också haft ovanligt bra åtgång.
– Folk hittar på olika aktiviteter som familjen kan göra utomhus.
Den totala försäljningen har ändå sjunkit en del när folk börjat undvika att gå i butiker.
– Sneakers som man har på i skolan har inte gått så bra åt i detta läge, säger Turola.

ANDRA LÄSER