Luciasången ljuder lika vackert som tidigare – utan publik

Luciasången hör till de vackraste sångerna i advent, och när den sjungs av tre klara röster under valven i domkyrkan är det nästan en sakral upplevelse att lyssna. En extra krydda kommer av att det är den enda gången luciatrion stämmer upp i år.

För första och enda gången tände tärnan Matilda Klemets lucia Lisa Rönnbergs ljus under inspelningen i domkyrkan<b>.</b>
Jannika Lindén
11.12.2020 13:31
Det är mycket berörande, och samtidigt lite vemodigt, att följa med Östnylands luciatrios enda framträdande för i år. De sjunger otroligt vackert, årets luciatrio, men det visste vi från i fjol då de tre skötte lussandet i hela Östnyland. Det är fjolårets trio, lucia Lisa Rönnberg och tärnorna Elvira Illman och Matilda Klemets som dragit på sig de vita klänningarna en sista gång för att hjälpa till med att sprida luciastämning igen – en uppgift som i år känns kanske ännu mer meningsfull än den gjorde för ett år sedan.
Lucia är för många det som skapar julstämning. I år står fjolårets luciatrio Lisa Rönnberg, Matilda Klemets och Elvira Illman för stämningen i en inspelning som kan laddas ner gratis på vår webbplats.
– Det känns lite extra viktigt i år med lucia, i allt det här eländet, säger Lisa Rönnberg.
Luciakommittén beslöt i höstas att inte utlysa luciaval på grund av viruspandemin, som sedan dess förvärrats ytterligare. Pandemin har gjort lucias besök på äldreboenden och daghem omöjligt, och eftersom luciakröningen brukar samla flera tusen Borgåbor skulle det vara oansvarigt att ordna det i en tid när man ska undvika att samlas.
Därför fattades beslutet att be fjolårets luciatrio ställa upp på ett da capo.
Det känns lite extra viktigt i år med lucia, i allt det här eländet.
För trion var det självklart att ställa upp igen.
– Jag blev lite förvånad, men tanken att det nog inte går att ordna luciaval hade nog slagit mig innan Kent ringde, säger Elvira Illman.
Kent är luciapappa Kent Lang som är verksamhetsledare på Borgåbygdens ungdomsförening.
– Jag hade sagt lite på skämt åt min mamma att de kanske ber oss igen, men visst blev jag också överraskad, säger Matilda Klemets.
Luciatrion behöver inte regisseras för det enda uppträdandet i år – Elvira placerar vant kronan på Lisas huvud inför inspelningen.

Alla kan njuta av sången

Luciatrions enda uppträdande för i år spelades in så att alla kan ta del av det på luciadagen. Lone Widestam och Stefan Paavola från Yle Östnyland skötte inspelningen. Lone tar några närbilder, låter Matilda tända ljusen i Lisas krona några gånger får att få allt dokumenterat.
De hade en relativt lätt uppgift – trion har vanan inne att skrida framåt, tända ljus och posera och är helt avslappnade tillsammans. Jargongen är skämtsam och ledig, och samtidigt är det vemodigt att veta att allt är över efter den här ena gången.
Luciatrion sjöng som vanligt i domkyrkan – men utan publik den här gången.
När det är dags för att spela in sången finner luciatrion den gemensamma tonen genast.
– Så fort vi träffades igen kom samma känsla som vi hade tillsammans i fjol, säger Matilda Klemets.
– Vi blev så vana vid att sjunga tillsammans så vi hittade genast tillbaka, säger Lisa Rönnberg.
Trion har roligt tillsammans, och det både syns och hörs. Trots att det gått elva månader sedan deras senaste framförande av luciasången tar de liksom vid där de slutade – Elvira ger ton, så stämmer de upp.

Favoritsånger

Det blir inte någon kröning i år och inte heller något lussande, men för att inte Östnyland ska bli utan luciastämning är luciatrions enda framförande bandat. På luciadagen på söndag kan den som vill gratis ladda ner inspelningen och skapa sig egen luciastämning till tonerna av Luciasången, Fridfullt i drömmar, Ljuset i advent och När det lider mot jul. Det är trion själva som valt sångerna.
– Det är våra favoriter från i fjol, säger Lisa Rönnberg.
Informationen att det inte blir en traditionell luciaturné i år har nått fram till invånarna även om Kent Lang fått förklara läget för några som försökt boka ett besök av luciatrion, lika som tidigare år.
– En del har också hört sig för om de kan låna få en luciaklänning för att ordna egen lucia på luciadagen. Vi har några extra och jag har lånat ut dem, säger Lang.

Stämningsfull lucia

Lisa Rönnberg, Elvira Illman och Matilda Klemets minns sin luciatid med värme, och de skulle ha varit beredda på att göra om hela paketet – om det behövts.
– Men det är bra så här också, säger Elvira Illman.
Luciasmycket har hängt med sedan 1980-talet. Nästa år pryder det förhoppningsvis nästa lucia.
– Det var jätteroligt att lussa i fjol, men det är nog tyngre än vad många tror, konstaterar Lisa Rönnberg.
Under tre intensiva veckor i fjol hann de med över hundra framträdanden. Nu blev det ett. Men det är i stället extra vackert och stämningsfull.
Östnylands lucia arrangeras av Borgåbygdens ungdomsförbund, tidningen Östnyland, Yle Östnyland och Aktiastiftelsen. Vi önskar alla en stämningsfull lucia.
Luciatrions sång finns gratis att ladda ner på www.ostnyland.fi och på www.svenskayle.fi/ostnyland.

ANDRA LÄSER