Tidsresa till 1970-talets Lappträsk

För andra året i rad bjuder föreningen Lapinjärven Ilo på sommateater och den här gången tar de publiken tillbaka till det dansanta sena 1970-talet. I Jytää ja purkkaa utlovas nostalgisk musik och dans, skratt och en gnutta allvar.

MÅNGSYSSLARE. Kommundirektör Tiina Heikka har både skrivit manus och regisserar för andra gången föreningen Lapinjärven ilos sommarteater. Årets uppsättning tar publiken tillbaka till slutet av 1970-talets Lappträsk och bjuder på skratt, dans och lite Kekkonen.

Det är kommundirektör Tiina Heikka som står för både manus och regi för årets sommarteateruppsättning precis som för förra årets 90-talsproduktion. Men 90-talet har nu blivit sent 70-tal, närmare bestämt är året 1978.

– Jag var intresserad av dansbanekultur men i stället för att landa i 1960-talet ville jag skriva om en tid som jag är också är intresserad av, vilket blev 1978. Dels för att slutet av 1970-talet innehöll en blandning av bra musik, dels för att jag är född samma år, säger Tiina Heikka.

Handlingen i Jytää ja purkkaa utspelar sig i Lappträsk när en rollfigur återvänder till hembyn och bestämmer sig för att börja restaurera den gamla dansbanan.

– Jag gillar att blanda fakta och fiktion. Det kan vara olika händelser som har hänt som har förflyttat sig hit till Lappträsk eller att kända 70-talspersoner dyker upp i nytt ljus, till exempel är Kekkonen med på äventyret.

Det är kring dansbanan som publiken får följa med ett par människor och familjers livsberättelser. Berättelserna vävs samman med olika samhällshändelser som till exempel 70-talets recession och kvinnorörelse.

– Händelserna utspelar sig i Lappträsk men det är inte mycket lokala referenser. Jag vill inte skriva insideskämt utan föreställningen är tänkt att passa alla, även de som varken levt på 1970-talet eller någonsin varit i Lappträsk.

HUMPPA. I Jytää ja purkkaa ingår flera dansnummer till tonerna av kända klassiker från årtiondet. Titta Väkevä står för danskoreografin och leder de fartfyllda och intensiva dansövningarna med ensemblen. Här övas dans- och sångnumret till Hectors Ei mittään.

Fartfyllt med både sång och dans

Ett tjugotal skådespelare kommer stå, sjunga och dansa på scenen till bland annat Suomipop, rock och punk.

– Musiken har en mycket central roll. Varje låt för handlingen vidare och tillför både djup och bredd.

Låtarna är kända klassiker från tidsperioden vilka framförs i ny tappning. För musiken ansvarar Vesa Peltola och Titta Väkevä står för danskoreografin.

Jag vill inte skriva insideskämt utan föreställningen är tänkt att passa alla, även de som varken levt på 1970-talet eller någonsin varit i Lappträsk.

Ensemblen består till stor utsträckning av samma personer som förra sommaren men ett nytt tillskott är bland annat Monica Karlsson. Hon gestaltar Sunniva Sjökulla, som hon beskriver som en kvinnokraft.

– Jag är tonårsmamma men det är nog svårt att vara dotter till mig. För jag kämpar för kvinnors rättigheter och prioriterar det framför familjelivet, säger hon.

Nerver inför premiären

Jytää ja purkkaa

Premiär 5.8.2016 kl. 19 och därefter ges föreställningen nio gånger. Speltid ungefär 2 timmar inklusive paus utomhus på parkeringsplatsen utanför Lappträsk bibliotek.

Manus och regi av Tiina Heikka. Musik och ljud av Vesa Peltola och danskoreografi av Titta Väkevä.

Biljetter kostar 15 euro och kan köpas via nätet eller vid dörren.

För mer information se: http://www.jytaajapurkkaa.net/ och https://www.facebook.com/jytaajapurkkaa/?fref=ts

Under vårvintern och sommaren har teatergruppen övningar en gång i veckan och i juli blir det paus. Vid månadsskiftet juli och augusti kör övningarna dock igång igen. Då lägger man i en högväxel för att alla danssteg och repliker ska sitta inför premiären.

– Just nu känns den vanliga panikkänslan men det är en del av processen. Förra övningen såg det för första gången ut som att vi övade en teaterpjäs. Men jag litar på att det kommer bli bra till den 5:e augusti, säger Tiina Heikka.

HUMPPA. I Jytää ja purkkaa ingår flera dansnummer till tonerna av kända klassiker från årtiondet. Titta Väkevä står för danskoreografin och leder de fartfyllda och intensiva dansövningarna med ensemblen. Här övas dans- och sångnumret till Hectors Ei mittään.
ANDRA LÄSER