Fem cellister spelar samman i Lilla kyrkan

Fem finländska toppcellister gästar Lilla kyrkan i Borgå i helgen och bjuder på en konsert som löper från barock till nutid.

EN AV FEM. Mathias Hortling är en fem cellister som ger en konsert i Lilla kyrkan i Borgå den 12 november.
Konserten går lämpligt nog under namnet Fem cellor och på repertoaren hittas verk som arrangerats för två och upp till fem cellor. Cellisterna som deltar i konserten är Mathias Hortling, Risto Poutanen, Panu Luosto, Anton Kukkonen och Jukka Tyrväinen, och de tar sig an musik av Bach, Mozart, Humperdinck, Mamlock, Wessman och Joonas Pohjonen.
Som kompositörsnamnen antyder löper musiken från barock till nutid med den första delen av Johann Sebastian Bachs Brandenburgerkonsert nr 3 G-dur och Wolfgang Amadeus Mozarts Adagio, framförda med fem cellor, som representanter för den tidigare eran. Via bland annat Ursula Mamloks Serie för fyra cellor landar man i Joonas Pohjonens (f 1973) Duello för två cellor.
Konserten fem cellor ges lördagen den 12 november klockan 18 i Lilla kyrkan i Borgå. Biljetterna kostar 15/10 euro från musikinstitutets kansli 019–520 2549 och en timme före vid dörren. Arrangör är Borgånejdens musikinstitut i samarbete med församlingarna i Borgå. ÖN

ANDRA LÄSER