Luciatrion vill skänka glädje och julstämning

Sprallig, jordnära, energisk, äkta, en glad filur som får en att skratta. Så beskrivs Östnylands lucia Lina Westerlund.

ÖSTNYLANDS LUCIA 2018. Den färska luciatrion uppvaktades med blommor och tårta i onsdags, från vänster: Sofia Nordgren, lucia Lina Westerlund och Hanna Udd.

Ute lägger sig novembermörkret, men hemma hos Östnylands lucia 2018 Lina Westerlund har redan julstämningen infunnit sig med tända ljus, röd hjärtan och ett par små adventsgranar. I det hemtrevliga huset i Tolkis uppvaktas Lina och hennes två tärnor Hanna Udd från Nickby och Sofia Nordgren från Estbacka av media, luciapappa Kent Lang, och Aktiastiftelsens ordförande Ullrike Hjelt-Hansson. Den obligatoriska frågan är givetvis: Hur känns det?

– Bra, superbra! Jag hade inte alls förväntat mig att klara mig så bra i omröstningen eftersom jag har en liten släkt. Därför är jag ännu mer tacksam för alla som har röstat på mig, säger en strålande glad Lina.

Nervös väntan på besked

Luciapappa Kent Lang, verksamhetsledare för Borgåbygdens ungdomsförbund, ringde Lina på söndagsmorgonen med glädjebeskedet.

– Jag hade inte kunnat sova på hela natten, låg bara vred och vände mig och var nervös, och hade telefonen på ljudlöst. När jag såg att Kent hade ringt, tänkte jag att han säkert ringde för att säga "tyvärr, du är inte med bland de som valdes". När jag ringde tillbaka och han berättade att jag är lucia fick jag en chock.

– Du sa att "hej, det är Lina", och jag sa att nej, det är Östnylands lucia 2018, inflikar Kent Lang, som har varit med i många år redan och vet att när han ringer orsakar det ofta en känslostorm.

HELA FAMILJEN STÖTTAR. Föräldrarna Teddy Westerlund och Michaela Öberg-Westerlund och systrarna Ida och Chira kommer givetvis att vara med när lucia kröns den 13 december.

Tärnorna Sofia och Hanna tog emot beskedet när de satt hemma och övade inför prov, och instämmer med Lina att känslan nu är fantastisk.

– Det ska bli jätteroligt, och vi kommer redan bra överens, säger Hanna.

Alla tre går första år på gymnasiet, Hanna i Sibbo gymnasium, Lina och Sofia i Borgå Gymnasium.

Minst lika glada är flickornas föräldrar och syskon, och här i Tolkis är mamma Michaela Öberg-Westerlund, pappa Teddy Westerlund och systrarna Chira och Ida Westerlund med och gratulerar årets luciatrio.

"Sprallig, jordnära, energisk, äkta, en glad filur som får en att skratta." Så beskriver pappa Teddy och syster Chira sin Lina.

Familjens fyra hundar får nöja sig med att följa med ståhejet från gården men skäller glatt.

Insamlingen är bra i gång

Luciatrions viktiga uppdrag går ut på att glädja människor, och sprida ljus och värme i vintermörkret. Insamlingen av medel till välgörande ändamål är också en betydande bit i uppdraget. De sex flickor som kandiderade för luciauppdraget har redan samlat in cirka 3 000 euro, och insamlingen fortsätter. Årligen brukar luciatrion samla in omkring 15 000 euro, i faktarutan kan du se vilka mål som insamlingen riktar sig till i år. Aktiastiftelsen står för alla omkostnader när det gäller lucia, och alla insamlade går oavkortat till välgörande ändamål.

Innan det är dags att sjunga för första gången tillsammans bläddrar flickorna igenom listan med julsånger. Bland ett fyrtiotal sånger brukar luciatrion träna in cirka tolv sånger.

– Ni borde sjunga en på engelska, ett par på finska men annars kan ni själva välja repertoar, säger Kent Lang, och tillägger att Härlig är jorden är obligatorisk.

Intensiva veckor väntar

De närmaste veckorna blir bråda för trion, de fylls av sångövningar under ledning av sångpedagog Giséla Gren-Nordström, provning av varma underkläder, skor och ringar. Också luciapappa Kent har en intensiv tid framför sig, men han är van och vet vad som väntar. Han kommer att köra flickorna till övningar och framträdanden, se till att de äter mat och vilar lite också mellan varven.

GRATTIS. Aktiastiftelsens ordförande Ulrike Hjelt-Hansson gratulerar luciatrion, från vänster: Sofia Nordgren, Lina Westerlund och Hanna Udd.

Kröningsdagen den 13 december är redan 17 framträdanden inbokade, och de tio dagarna som luciatrion besöker sjukhus, skolor, ålderdomshem, daghem och föreningar i Östnyland kommer att bli lika fulla.

– Den här tiden kommer att bli ett minne för livet, intygar Lina, Hanna och Sofia förväntansfullt.

Östnylands lucia 2018

Kröns av museidirektör Marina Catani torsdagen den 13 december klockan 18 vid Gamla Rådhuset i Borgå.

Har sitt första framträdande i Kulturhuset Grand torsdagen den 13 december klockan 9.15, och i Aktias bank klockan 10.

Du kan boka luciatrion på telefonnummer 045 168 6097.

De insamlade pengarna går till krigsveteranerna, eftermiddagsklubbverksamhet i Borgå, Sibbo, Lovisa och en del av pengarna delar juryn ut.

Luciatrions äventyr kan du följa med på Facebook och Instagram, under namnet Östnylands lucia 2018.