Vi träffar Pellinge skärgårdsservice, det vill säga Paul Andersson och Markus Englund vid bryggan i Sturjon på Storpellinge. Det är måndag morgon och de är på väg ut på dagens uppdrag. Solen skiner och havet ligger så gott som spegelblankt.
– Bättre arbetsplats än det här kan man inte ha, säger Markus.
Alltid är vädret inte lika gynnsamt för den som har Pellingearkipelagen som sitt arbetsfält, men då och då händer det. Den här gången är Paul på väg ut till en holme för att sätta in nya fönster i gammal stuga. Medan han väntar på fönstertransporten har han lyft in andra tillbehör i arbetsbåten, till exempel tjära och terrassolja. Det vanliga är att sommargästen inte bara vill få en sak gjord utan många när skärgårdsservice är på plats.
– Det ena leder till det andra och ibland händer det att jag till och med blir ombedd att byta skottkärrshjulet.
Markus behöver inte bege sig ut på sjön. Han ska stanna på Storpellinge och finslipa en gårdsplan genom att breda ut ett långtradarlass med mylla och på det sätta ut skifferplattor.
Vuxit
Paul Andersson och Markus Englund grundade Pellinge skärgårdsservice 1994. Först jobbade de på tumanhand, men i och med att verksamheten växte ökade behovet av annan arbetskraft.
– Redan från början hade vi en till två sommarjobbare. I dag har vi fyra anställda året runt och fyra sommaranställda, tre pojkar och en flicka, säger Paul.
En stor orsak till det ökande behovet är att den nya generationen av sommargäster inte vill sätta ned sin lediga tid på underhåll och reparationer.
En annan förändring under de år som gått är att byråkratin kring företagande och andra tillstånd inte har blivit lätthanterligare utan tvärtom. Till Pauls och Markus uppgifter hör också att hålla ett vakande öga över att de olika uppdragen blir utförda som de ska.
Pellinge skärgårdsservice har inte lidit av de dåliga tiderna som Finland fick kämpa med i flera års tid. I det här fallet överskrider efterfrågan på tjänster utbudet, speciellt under vår och sommar.
– Det skulle vara bra om folk redan i år funderade ut vad de vill få gjort nästa sommar. Ofta är det så att folk kommer ut till skärgården när vädret blir fint och märker då vad absolut borde göras och helst genast. Allt beror inte på oss utan vi är också beroende av att få material. Hela Finland är stängt i juli, säger Paul.
Lokalt
Pellinge skärgårdsservice lät specialbygga en arbetsbåt i aluminium för drygt tio år sedan. Den har förlängts med någon meter i år.
– Båten bär 4,5 ton. Det betyder att vi kan ta med oss ett helt lastbilslass med förnödenheter på en gång eller vid behov en terränghjuling och en liten grävmaskin. Ytterligare kapacitet får vi genom att vi kan låna Sundöpråmen, säger Paul.
Med den robusta båten har Paul och Markus kunnat transportera material ända ut till Klovharun.
Pellinge skärgårdsservice är inte det enda företaget som underhåller, reparerar och bygger nytt i Pellinge. Det finns också en hel del byggföretag som inte är lokala.
– Vårt konkurrensmedel är en lite lägre timpeng än de företag som kommer från annat håll. En annan fördel är att vi finns på plats och kan börja arbetet tidigare och sluta senare. Det går inte tid till arbetsresor. Och som infödda Pellingebor känner vi vattnen och kan hantera båtar, säger Paul.
Markus säger att givetvis är jobbet stressigt ibland och att de lediga dagarna under sommaren är lätt räknade.
– Men å andra sidan är det lugnare på vintern. Tack vare det här jobbet har jag fått möjlighet att arbeta och röra mig i mina hemtrakter.
Det är inte bara sommargästerna, utan alla Pellingebor, som kan vara nöjda att Pellinge skärgårdsservice finns. Pellinge enskilda väglag, som torde vara det största väglaget i Borgå, anlitar skärgårdsservice för vägunderhåll året runt.
Samarbete
Tomas Sundbäck driver Sundöservice Ab. Han började som egenföretagare 1997 och ombildade verksamheten till aktiebolag tio år senare. Det är han som ibland hjälper Pellinge skärgårdsservice med pråmfrakter.
– För mig är det självklart att vi lokala företagare samarbetar. Jag upplever samarbetet som ett stöd. Det är också klart att jag rekommenderar Pellinge skärgårdsservice om jag själv har fullt upp och inte kan ta emot ett uppdrag.
Under högsäsong och vid större projekt anställer Tomas extra arbetskraft. Hans verksamhet har många förgreningar.
– Skötseln av båthamnen i Burkviken på Sundö är en betydande del av verksamheten. I Burkviken finns över 100 båtplatser och här finns också en hall för vinterför av båtar. Service på båtar ger mig sysselsättning på vintern. Andra viktiga verksamhetsformer är sjötransporter och grävarbeten på holmarna. Jag använder pråmen för transporten av grävmaskinen. Pråmen har egen motor och behöver inte bogseras.
Mångsidigt
Tidigare byggde han också bryggor. Efter det att han slöt avtal med A-Laiturit om representation av företagets bryggor, bygger han inte längre egna utan installerar A-Laiturits. Utöver det här ska han också hinna med bygguppdrag.
– De första stugorna byggdes på sextiotalet och de börjar vara i behov av renovering. Den nuvarande ägargenerationen vill inte tillbringa semestern på ett arbetsläger utan anlitar utomstående hjälp. Nackdelen är att samtidigt försvinner den timmermanskunskap som stugägare förr hade.
Sundöservice har egna webbsidor som man också kan klicka in sig på via www.pellinge.net. Någon annan marknadsföring behövs egentligen inte. Tomas berättar att arbetet med webbplatsen visitpellinge är på gång. På den ska man bland annat lätt kunna hitta information om alla lokala företagare.
– Förstås, om jag börjar med något nytt, till exempel bryggorna, satsar jag lite extra på marknadsföringen.
Som Paul och Markus är han glad över att kunna försörja sig i hemtrakten.
– Men förstås måste man också tycka om det man gör. Jag uppskattar mångsidigheten, det gör arbetet intressant.
Pellinge
Skärgårdssamhälle som ligger ungefär 30 kilometer söder om Borgå centrum.
Ungefär 300 personer är fast bosatta i Pellinge.
Invånarna har traditionellt fått sin utkomst av fiske, jord- och skogsbruk och byggnadsarbeten. Många har också livnärt sig som lotsar.
Pellingeborna kämpade länge för sin skola, men den drogs in 2010. Samma öde mötte Pellinge barncentrum, lades ner 2013.
Närköpet Söderbyboden är däremot öppet året runt, fungerar också som postombud.
Tar emot ungefär 3 000 sommargäster årligen.
- Båtar
- Skolor
- Fordon och drivmedel
- Skola och utbildning
- Pellinge
- Paul Andersson
- Finland
- Borgå
- Trafik och infrastruktur
- Samhälle