Blandade känslor efter förlorad bronsmatch – "Akilles kommer igen"

Bandyligans bronsmatch blev en svängig tillställning som slutade bittert för Akilles.

Akilles förlorade Bandyligans bronsmatch med 4–5 borta mot Veiterä.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
10.03.2023 22:20 UPPDATERAD 11.03.2023 09:14
Akilles tre säsonger långa medaljsvit är över. Bronsmatchen i Villmanstrand mot regerande mästaren Veiterä slutade med en tråkig förlust tack vare hemmalagets sena vändning. Veiterä kammade hem bronsmedaljerna med slutsiffrorna 5–4 (1–2).
Matchen levde upp till förväntningarna då fjolårsfinalisterna genast bevisade att även den bronsfärgade medaljen intresserar. Veiterä tog ledningen tjugo minuter in i matchen men bara minuten därpå kvitterade Joakim Nordström, som i avstängda Rolf Larssons frånvaro bar kaptensbindeln, på en hörna.
De tillresta Akillesfansen vann läktarkampen i överlägsen stil.
Fem minuter senare gav Ville-Veikko Angeria gästerna matchens första ledning och 1–2 stod ännu i pausvilan. I början av andra halvlek fick Akilles en kalldusch då Veiterä först kvitterade och sedan snodde ledningen i 51:a matchminuten.
Men Akilles kom igen blixtsnabbt. Matti Vainios dundrande skott betydde 3–3 och fem minuter senare stod 17-åriga Rudolf Sadakov på en skön soloprestation som ledde till 4–3. Akilles hängde fast i bronsmedaljerna ännu en kvart före slutsignalen men så kom Veiteräs slutforcering. Ännu en sista kvittering kom i 77:e minuten och Joonas Peuhkuri sköt bronset till Villmanstrand i 86:e minuten.
Akilles missade därmed medaljerna med minsta möjliga marginal.
 – Vi spelade en bra fösta halvlek. Men andra halvlek - jag vet inte. Vi gjorde en massa fel beslut och motståndaren tog vara på sina chanser. Vi kom inte in i matchen på samma sätt, säger Nordström efter att dammet lagt sig i Idrottsparken i Villmanstrand.
– Det är ett otroligt lag vi har. I år räckte det till fjärde plats. Vi kan vara stolta över det här. Vi har blivit bättre hela tiden. Men bittert känns det ju att förlora.

Tackar fansen

Nordström står ute på isen och tittar mot bortaläktaren där hans lagkamrater och de tillresta fansen samlats ihop i ett stort grönt och vitt vimmel. Om man inte skulle veta slutresultatet så skulle man ha lätt att tro att Akilles vunnit matchen. Hejarklacken Trömpperit, som sjöng och hejade fram sitt lag matchen igenom, och resten av de glada Borgåfansen vann läktarkampen mot den stoiska hemmapubliken i överlägsen stil.
Publikfesten fortsatte ännu efter slutsignalen då fansen tackade sitt lag ännu en sista gång säsongen 2022-23.
– De är helt fantastiska. Det finns inte många lag i Finland som har en sådan här hejarklack som vi har. Man får vara tacksam, säger Nordström.

"Akilles kommer igen"

Trots att det inte blev någon medalj i år kan man se Akilles fjärdeplats som ett positivt resultat. Laget förnyades och föryngrades rejält inför säsongen och det nya tränarteamet hade fullt upp med att få ihop en tillräckligt bred trupp med rätta pjäser på rätta positioner.
Utgångsläget var inte enkelt och då laget dessutom prövades på grund av skador och sjukdomsfall krävdes en proffsig kyla av hela organisationen för att få ihop det hela.
Akilles höll huvudet kallt, litade på processen och tog sig till slut till medaljmatcherna från den lägre fortsättningsserien.
– En god laganda och våra erfarna lirare som förstärkte truppen hjälpte oss genomföra säsongen. Vi drabbades aldrig av någon panik och det ska tränarstaben få ett stort tack för. Vi mötte realiteterna logiskt och jobbade systematiskt. Spelarna tog sig an utmaningen fint. Någon skulle kunna kalla fjärdeplatsen en succé, men inte värmer den just nu, säger chefstränaren Juha Laitinen. 
– Jag har vid några tillfällen lyft fram att det inte var någon som pratade om oss på Bandyligans säsongsinfo i höst. Vi var bedömda till ett bottenlag. Det passade oss hur bra som helst. Våra äldre herrar axlade stora roller och är i otrolig form. I dag hade vi också tre 18-åringar som spelade från start. Det skapar en framtidstro: de unga killarna kommer vara ännu färdigare lirare nästa säsong, säger Laitinen.
– Det var många spelare som lämnade men juniorerna har växt och de har fått en massa speltid och tränarstaben har kört in dem. Vi har lyckats liksom. Går de framåt lika mycket som i år så blir de ju helt dunderspelare, säger Nordström om Akilles nästa generation.
– Akilles kommer igen. Vi måste vara stolta över den här säsongen fast vi lite torskade här på slutet. Vi ska se det positiva, säger kapten Nordström och avrundar således bandysäsongen 2022-23.

"Prestera, analysera, förbättra"

Säsongen må ha slutat bara några minuter sedan men chefstränare Laitinen slänger redan tillitsfulla blickar mot 2023-24.
– Vi har redan under den här säsongen tagit våra första steg mot nästa säsong, säger han och syftar på tränarstabens beslut att modigt köra in ynglingar i stora roller i laget.
– Nu är det dags för en säsongsanalys och jag har redan en kristallklar tanke vad vi ska förbättra på och hurdant spelsätt vi ska sträva efter att förverkliga. Så är det bara att fundera hur vi ska komma dit. Det gamla vanliga alltså: prestera, analysera, förbättra, prestera, analysera, förbättra. Förenklar är det inte märkvärdigare än det, säger Laitinen med ett leende.

Akilles placering i Bandyligan de tio senaste säsongerna

2023: 4:a.
2022: Silver.
2021: Guld.
2020: Guld.
2019: 4:a.
2018: Brons.
2017: Silver.
2016: Silver.
2015: 5:a.
2014: Brons.

ANDRA LÄSER