Från hotad stadsdel till kulturhistorisk pärla

Under slutet av 1800-talet var det många i Borgå som inte förstod det fina med den medeltida gamla stan. Om den dåtida stadsplanen hade förverkligats skulle allt utom domkyrkan ha utplånats. Men den 3 april 1898 höll konstnären Louis Sparre ett föredrag som förändrade allt. På måndag firar vi 125-årsdagen av hans kulturhistoriska gärning.

Atte Salmi som är bosatt i Gamla stan säger att leveranstiden för en sådan här bredfodring är 100 år. Han hoppas att byggnadsbeståndet kan bevaras så att byggnaderna på riktigt är gamla och inte endast ser gamla ut.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
31.03.2023 11:09 UPPDATERAD 02.04.2023 12:18
Företagaren Atte Salmi och hans fru, som har släkten i Borgå, hade fattat tycke för gamla hus. Strax efter millennieskiftet såg de en annons i Helsingin Sanomat om att en fastighet i Gamla stan i Borgå var till salu. Och när de åkte för att titta på den klickade det direkt.
– Det är en helt unik miljö, förutom i gamla Raumo finns det inga andra liknande ställen i landet. Och om man är förtjust i gamla byggnader så är det här en härlig plats, säger Salmi.
Under de drygt tjugo åren familjen bott i Gamla stan har en hel del förändrats.

ANDRA LÄSER