Glada barn firade Runeberg Junior-priset

Två vinnare blev det när det första Runeberg Junior-priset någonsin delades ut på Borgå stadsbibliotek på måndagsförmiddagen.

PRISARE OCH PRISADE. Enväldiga domaren Saara Cantell delade Runeberg Junior-priset mellan de två finalisterna. Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv har skrivit och illustrerat Den fantastiske Alfredo.

Det var trångt men lugnt när omkring 120 förskolebarn och första- och andraklassare och deras lärare lyssnade förväntansfullt för att få veta vem som får världens första Runeberg Junior-pris.

Barnjuryerna var på plats för att få veta vilken av de böcker de läst som får årets Runeberg Junior-pris, det första någonsin. Festligheterna inleddes prick klockan 10, med en högtidlig festfanfar, specialkomponerad av Patrik Latvala. Den uppfördes av en bläckseptett, där bland annat fem unga trumpetare ingick.

Projektkoordinator Catharina Latvala hälsade välkommen till utdelningen av Runeberg Junior-priset och påpekade samtidigt att också biblioteket firar. Det var nämligen på Runebergsdagen för 17 år sedan, den femte februari år 2 000, som det nya stadsbiblioteket invigdes.

Tidningen Östnylands chefredaktör Helén Kurri tackade barnen och deras lärare som gjort ett så viktigt jobb med att läsa, titta på bilder och diskutera de nominerade böckerna, totalt nio titlar på svenska och finska. Hon framförde också en hälsning från Bodil Lund, som är den som kom med idén till priset, men som inte kunde närvara vid prisceremonin.

– Bodil Lunds vision med priset var att lyfta Borgå som kulturstad, som en stad som satsar på barn och barnlitteratur. Avsikten är att prisets tyngd ska spegla Runebergspriset i litteratur och ha samma dignitet. Prissumman är lika stor och även Runeberg Junior är ett samarbete mellan staden och en lokal tidning. Extra roligt är det dessutom att priset delas ut för första gången samma år som Finland fyller 100 år, konstaterade Kurri.

Delat pris

Enväldiga domaren, filmregissören Saara Cantell, överraskade och beslöt att priset delas mellan de två finalisterna; Malin Klingenbergs och Joanna Vikström Eklövs Den fantastiske Alfredo och Timo Parvelas och Pasi Pitkänens Paten kalastuskirja. De får dela på prissumman, 10 000 euro.

– Jag var glad över att få läsa böckerna, nivån är fantastiskt hög och vi har inget att oroa oss för i Finland vad gäller barnböckernas framtid. Båda finalisterna är riktiga bladvändare och svåra att lägga ifrån sig, sade Saara Cantell.

Pristagarna fick förutom diplom också varsin liten Runeberg-byst och blommor.

– Jag älskade själv att läsa som barn och är glad att prisets instiftare förstått hur viktigt det är att lyfta fram också barnlitteraturen. Det är fint att man kan tävla också i barnlitteratur och inte bara i sport, även om det också är viktigt, sade Malin Klingenberg.

– Jag är glad över priset och glad över att få komma till Borgå, men gladast är jag över att barnen tycker om och vill läsa våra böcker, sade Joanna Vikström Eklöv.

Improviserade sånger

Musikerna Paavo Kerosuo och Hannu Risku gjorde roliga improviserade sånger utifrån innehållet i de båda böckerna – på två språk, med hjälp av sin ivriga publik. Barnen svarade frejdigt på frågor om vad sångerna skulle handla om och sjöng med av hjärtans lust, innan det var dags för saft och Brunbergs kyssar.

Barnen i förskolorna vid Bjurböle daghem och Ebbo daghem hörde till barnjuryn och hade en klar favorit bland de nio böcker som förvalsjuryn valt ut och som lästes i förskolegrupperna.

– De tyckte nog bäst om Den fantastiske Alfredo, konstaterade förskolelärarna Ida Karlqvist och Helena Blomberg-Puttonen.

Syftet med Runeberg Junior-priset är att uppmärksamma barns läsande och stöda deras läslust. Priset ges till en svensk- eller finskspråkig barnbok för åldersgruppen 6–9 år.

Runeberg Junior

Tidningen Östnylands och Borgå stads barnlitteraturpris delades ut för första gången den 6 februari 2017.

Pristagarna är Malin Klingenbergs och Joanna Vikström Eklövs Den fantastiske Alfredo och Timo Parvelas och Pasi Pitkänens Paten kalastuskirja.

Pristagarna har vaskats fram via en trestegsmodell: en förvalsjury valde ut nio kandidater som barnjuryer läste och rangordnade.

Två finalister utsågs och den enväldige domaren, filmregissören Saara Cantell, valde att följa barnens röst och dela ut de allra första Runeberg Junior-priset till bägge finalisterna

Priset är på 10 000 euro.

ANDRA LÄSER